Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 augusti 2016

Helt otroligt! Sherpas från Himalaya bygger trappa mot Kebnekajses topp

Varje år passerar omkring 10 000 personer längs den så kallade Västra leden på sin väg upp och ner från Sveriges högsta topp på Kebenekajse.

Många har skadats längs den besvärliga vägen, så nu har länsstyrelsen i Norrbotten tagit hjälp av några verkliga experter för att komma tillrätta med problemet.

– Vi hoppas att fjällvandrarna i området har överseende med att där arbete pågår kan det bitvis bli en del mindre begränsningar i framkomlighet. Målet är att öka säkerheten men också att förbättra framkomligheten och göra vandringen mot Kebnekaises topp angenämare, förklarar Kjell Sundvall, enhetschef vid fjällenheten, på länsstyrelsen i Norrbottens hemsida.

Riktigt långväga hjälp

Fyra sherpas, anlitade av ett norskt företag, bygger nu terasser av stenblock som ska underlätta och göra klättringen mot toppen säkrare.

– Det är något bättre betalt att jobba här men framför allt säkrare än att arbeta som guide eller bärare hemma på världens högsta berg (Mount Everest), säger Ang Tempe Sherpa, till TT.

I en första etapp kommer en terrassering att göras på leden från Kitteldalen upp mot Tuolpaguorni. I en andra etapp ska svåra passager från Kitteldalen ner mot Kebnekajses fjällstation fixas till.

Här rustas också

Arbetena är en del i en större översyn av de svenska nationalparkerna. Det handlar om att se över och skylta upp hela det statliga ledsystemet i Norrbottensfjällen.

Totalt handlar det om närmare 2 000 kilometer sommarled och 1 000 kilometer vinterled som ska få nya skyltar. Till det ska nya kryssmarkeringar ska monteras upp längs vinterlederna. En annan del i lyftet av lederna är att vindskydd rustas upp som ett led i säkerhetsarbetet.

Kebnekajses sydtopp reste sig vid den senaste mätningen 2 099 meter över havet. Mount Everest är betydligt högre –  8 848 meter högt.

 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen