Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 februari 2017

Hemkörning? Nej, utkörning! Se Hedekas nytänkande lösning

Långt till affären? Inga problem om du bor kring Hedekas. Kolla in den supersmarta lösningen – där kaffe och kaka ingår.

De flesta kommuner kör ut mat från butiker till invånare som inte kan ta sig själva till affären och handla. Hälften av utgifterna kan sedan efterskänkas till kommunen genom hemsändningsbidrag, med upp till 100 kronor per hushåll och tur.

Totalt delas 12 miljoner kronor per år ut.

I Munkedals kommun i Västra Götaland har man tagit det hela steget längre. Istället för att skjutsa mat från butiken till invånarna, skjutsar man invånarna till butiken.

Ärenden och kaffe

De har infört Handlarrundan varje fredag. Mitt på dagen när den redan upphandlade skolskjutsen bara står still, kan yngre som äldre, ringa till Handlar’n i Hedekas och boka plats.

Sedan blir de hämtade vid sitt hem och körda till samhället Hedekas.

Väl där kan de handla, hämta paket och medicin, gå på biblioteket, eller kanske besöka anhöriga på serviceboendet. Dessutom får de kaffe och kaka, och kan sitta och prata en stund.

Vilja att kämpa

Idén kom under ett pilotprojekt med Tillväxtverket när kommunen tog ett helhetsgrepp kring vad som krävdes för att blåsa nytt liv i den lilla orten Hedekas.

– Macken hade lagt ner, butiken var stängd en period och hela bygden höll på att krackelera, berättar Jan-Erik Larsson, näringslivsutvecklare på Munkedals kommun.

Jan-Erik Larsson, näringslivsutvecklare på Munkedals kommun
Jan-Erik Larsson, näringslivsutvecklare på Munkedals kommun. Fotograf: Lotta Karlsson.

Men viljan att kämpa fanns. Två rådslag på orten lockade 60 respektive 150 deltagare – av totalt 250 innevånare.

– Du kan tänka dig, då har man mobiliserat rätt så rejält, säger Jan-Erik.

Små butiker avgörande

En huvudfråga var: Hur ska vi kunna se till att affären blir kvar?

– De små handlarna är så viktiga för bygden. De erbjuder ombudstjänster som post, kontanthantering och apotekstjänster, och är avgörande för att folk ska kunna bo här och för att locka till inflyttning.

Nya lösningar

Resultatet blev att en ny drivmedelsstation etablerades, för att undvika att människor åkte till andra orter för att tanka och då även passade på att handla där. En annan lösning blev Handlarrundan.

– Vi kom på att vi kan utnyttja de skolskjutsar som redan är upphandlade, men bara står still mitt på dagen. Det är jättepositivt för framförallt äldre att få träffa bygdens folk och få socialt samkväm. Hemtjänsten menar också att de äldre blir friskare, att det är bra att de får aktivera sig lite och tänka till vad de behöver handla.

Sparar pengar

Fördelarna är även ekonomiska. I dag har många av de äldre hemsändning, hemtjänsten får en inköpslista och åker och handlar.

Det räcker att 3,75 personer som hade behövt ha hemsändning åker med på rundan istället för att den ska vara betald. Och chanserna för det är stora – det är aldrig mindre än tio till tolv personer som utnyttjar Handlarrundan.

– Sist jag var där kom det två bussar med totalt 22 stycken. Dessutom passar ofta de som bor i närheten på att handla samtidigt, för att träffa folk. Det har blivit en social grej.

Hoppas utöka

I framtiden hoppas Jan-Erik kunna utöka till fler orter. Han påpekar att allt skedde i samverkan med samhällsföreningen och det lokala näringslivet.

– Nyckeln till framgång i sådana projekt är just lokal samverkan.

Även Kent Johansson som driver Handlar’n är nöjd med konceptet.

– Det ökar stadigt hur många som åker med, och jag har fått flera nya kunder. De som kommer tycker också att det är fruktansvärt roligt för det blir oerhört socialt, säger Kent.

Här kan du se en film om projektet:

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen