Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 mars 2017

Hennes oväntade idé får Tornedalen att sticka ut

Gunhild Stensmyr tror att allt är möjligt och hittar vägar för att nå dit hon vill. Nu ska hennes oväntade idé få Tornedalen att känna stolthet.

Bild 1/2
Bild 2/2

För den som har jobbat med konsthallar större delen av sitt liv är det kanske inte så konstigt att vilja starta en egen. En gång.

Men två gånger är som bekant en vana.

Hade pengar att investera

Gunhild Stensmyr, uppvuxen i närliggande Hedenäset, bestämde sig för att slå till när en skogsfastighet i Risudden, Tornedalen, blev ledig.

– Jag hade sålt en fastighet i Skåne så jag hade pengar att investera, säger hon.

Ville starta kafé

Tanken var från början att kanske starta ett kafé. Men snabbt fick hon en annan idé: En konsthall och ett gästhotell för besökare, konstnärer och konstkuratorer.

I Skåne startade hon Skärets konsthall 2002, så varför inte en här?

– Jag tänkte på Louisiana utanför Köpenhamn och Tornedalen skriker efter kultur. Vi behöver få kollektiv stolthet över vår bygd.

Viktig pusselbit

Riksväg 99 mellan Haparanda och Pajala delar Risudden och på ena sidan, nere på en tomt vid vattnet, ska Konsthall Tornedalen byggas.

Besökarna kommer kunna blicka ut över både Sverige och Finland och samtidigt bjudas på konst och Tornedalens historia i samma byggnad. Nu återstår en viktig pusselbit.

– Vi har lagt ner fyra miljoner kronor i konsthallens förening. Mark, detaljplan, arkitekttävlingen – allt är klart. Den som kommer in och investerar behöver bara sätta spaden i backen. Idealet är att hitta någon som förstår landsbygden, Tornedalens betydelse och känner glädje över den.

Anlitar lokala hantverkare

Hon visar ritningar på en stilren byggnad helt i trä. Lokala snickare ska anlitas och byggnaden målas med slamfärg.

– Vi behöver utveckla Norrbotten om vi ska överleva och konsthallen är en del av det.

Vill göra mer för konsten

Gunhild Stensmyr vid tomten där Konsthall Tornedalen ska byggas.
Gunhild Stensmyr vid tomten där Konsthall Tornedalen ska byggas. Foto: Camilla Olsson.

Skogsfastigheten som först köptes har i dag blivit ett boende för turister. Men tanken på att göra något mer för konsten har funnits med från start.

Nere vid älven på tomten bredvid den blivande konsthallen finns ett litet hus och det ska bli gästbostad för konstnärer och kulturarbetare. Här ska personer med kreativa yrken kunna bo på ett vistelsestipendium.

– De ska inte sitta där och jobba, de ska få komma hit och inspireras. Ofta är stipendier kopplade till en prestation men det här ska vara ett inspirationsstipendium för alla konstarter.

Åtta fastigheter

Hittills har fastigheterna blivit sammanlagt åtta till antalet och bildar också Arthotel Tornedalen. I huset där Gunhild berättar om visionerna för framtiden har den timmerstommen fått en modern tillbyggnad som passar ihop med det gamla.

– I det här huset bodde en farbror som dog. Hans släktingar sålde till mig för de såg hur fint jag hade gjort med den andra fastigheten. Allt här är handgjort: Fönster, dörrar, med mera.

Höjer byns värde

Att de upprustade fastigheterna säkerligen har höjt byns värde är hon medveten om men påpekar att när konsthallen är byggd kommer det att stiga ännu mer.

– Konsthallen sätter byn på kartan, det är jag medveten om.

Har anställda

Hon har hittills anställt tre personer. En snickare, en fastighetsskötare och en husfru. Den sistnämnda, Maria Lång, är den första på närmare 50 år som både bor och jobbar i Risudden, berättar Gunhild.

– Skolan var den enda arbetsplatsen i byn, förutom jordbruken, och den lades ner på 1960-talet. Så det här är fantastiskt!

Lämnade Tornedalen

Då var Gunhild var en av många som lämnade Tornedalen.

– Nästan alla från Tornedalen har flyttat för att utbilda sig och få jobb. När jag växte upp på 1960-talet gödslade offentligheten oss för att flytta härifrån. Arbetsförmedlingen betalade gärna våra biljetter.

Startade företag

Men hon kom tillbaka.

I slutet av 1990-talet startade hon företaget Nice (akronym för Networking Culture) för att fortbilda människor inom konstbranschen.

Inriktning på natur och kultur

Vid Risudden finns det chans för besökare att uppleva norrsken. Här är en av Gunhild Stensmyrs renoverade fastigheter.
Vid Risudden finns det chans för besökare att uppleva norrsken. Här är en av Gunhild Stensmyrs renoverade fastigheter. Foto: Sara Mac Key.

I dag har hon tagit med sig det till Risudden men nu är inriktningen natur- och kulturupplevelser. När konsthallen är byggd ska fortbildning inom konst tas upp igen och med tekniken i dag går det lika bra att hålla kurserna här som någon annanstans.

Att det finns möjligheter för landsbygden är Gunhild övertygad om.

”Konflikten kommer alltid finnas”

– Stad kontra landkonflikten kommer alltid att finnas men landsbygden är en vinnare, vi äger ekonomin. Blir det kris är det en stor risk att bo i en stad om du inte har en ventil på landsbygden.

Om ett-två år tror hon att konsthallsprojektet kan vara klart att börja byggas.

Inte längre genomfartssträcka

När byggnaden väl står på plats, med Torne älv är som närmaste granne, är tanken att väg 99 genom Risudden inte längre ska vara en genomfartssträcka – hit ska folk åka för att uppleva konst och kultur med hög kvalitet.

Fler visioner

Men det är bara början. Gunhilds visioner för byn stannar inte där.

– Jag har också köpt en Tornedalsgård som ska bli centrum för slöjd och hantverk. Det ska bli ett slags mini-Skansen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen