Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 december 2017

Henrik Schyffert: Jag födde upp två grisar hemma i lägenheten

I nya SVT-serien "Köttets lustar" undersöker komikern Henrik Schyffert sitt (och vårt) förhållande till kött. Bland annat om han klarar att föda upp och sedan slakta två grisar!

 Henrik Schyffert antog utmaningen att föda upp egna grisar för att se om han klarade att döda dem.
Henrik Schyffert antog utmaningen att föda upp egna grisar för att se om han klarade att döda dem. FOTO: Janne Danielsson

Varför gör en av landets mest populära komiker en dokumentär om köttproduktion?

Svar: För att han fick frågan av SVT – och blev intresserad av ämnet på ett personligt plan.

– Jag tillhör ju den grupp som äter absolut mest kött, medelålders män. Jag äter kött till i stort sett varje måltid, säger han.

Köttets väg till tallriken

Men egentligen äter han kött utan att reflektera särskilt mycket över varför eller hur hälsan eller klimatet påverkas. Eller hur köttets väg till tallriken har sett ut.

Hans tonårsson Limpan tycker det är hyckleri och gav sin pappa en utmaning inför serien: Han skulle föda upp och lära känna ett djur och sedan själv döda det – för att förtjäna att äta köttet.

– Jag är jägare sedan länge och har skjutit mängder av djur, men aldrig ett djur jag lärt känna, berättar han.

 Henrik med sina griskultingar i koppel på promenad.
Henrik med sina griskultingar i koppel på promenad. FOTO: Stina Stjernkvist/SVT

Läs också: Smart idé: Familjerna på Björkö äger djuren tillsammans

Har två griskultingar hemma

I serien skaffar Henrik Schyffert två griskultingar som han har hemma i lägenheten i Stockholms innerstad.

– Vi skaffade en slags kätte i vardagsrummet, vi noga med att följa Jordbruksverkets alla regler vad gäller utrymme, halm, med mera. Vi hade också en utbildad djurskötare som kom dit och kollade, berättar han.

Praktiserar på slakteri

Parallellt gör Henrik en mängd intervjuer med experter, opinionsbildare och forskare kring köttproduktion, eller köttindustrin som han kallar det.

Han besöker dessutom en ekologisk grisuppfödare och en konventionell. Och praktiserar på ett slakteri.

– Jag fick jobba vid det löpande bandet där under några timmar. Vara med i allt från att gasa ihjäl grisarna till att stycka dem. Själva mängden var något av en chock, det kom en ny gris på kroken var åttonde minut, berättar han och fortsätter:

– Det är ju en industri och ganska långt från den bild av skuttande grisar på ängen som syns i reklamen.

Läs också: Växande trend: Allt fler grisar och kycklingar får ströva fritt utomhus

Priset för billigt kött

Ändå är svensk köttproduktion markant bättre än i vissa EU-länder och USA och även mer småskalig.

– Jag har ingen åsikt om hur folk äter kött, men att de ska vara medvetna om hur det producerats. Vem som betalar priset för det billiga kött vi har blivit bortskämda med, säger han.

I slutet av serien kommer det att visa sig om han klarar att döda sin två grisar – och om hans eget köttätande kommer att förändras.

Van att väcka känslor

Kanske kommer denna serie att väcka starka känslor. I så fall är det något Henrik Schyffert gjort tidigare, bland annat i debatten om flyktingmottagande där han fått motta mycket hat och hot på nätet.

– Visst kan det kännas läskigt. Och jag hade aldrig kunnat tänka mig att mina inlägg skulle få så starka reaktioner, säger han.

Han tror att en orsak kan vara att många är rädda för det främmande och för att samhället förändras. Och tror att ”rädda hundar skäller”.

”Många tjänar på vår rädsla”

I föreställningen ”Var inte rädda” som han turnerar med runt om i landet, tar han upp hur reklambranschen, media och politiker använder sig av skrämseltaktik för att påverka oss.

– Det är som att alla vinner på att vi är rädda hela tiden. Jag vill att vi ska se igenom det och inte bli offer för rädslan, säger han.

Läs också: Dansk skinka till jul? Lyssna på ekobondens barska svar

Gymmet är ångestdämpande

Namn: Henrik Schyffert.

Ålder: 49 år.

Familj: Flickvän och två tonårssöner.

Aktuell: Med Köttets lustar en serie i tre delar som börjar sändas den 7 december klockan 21 i SVT 1. Och föreställningen ”Var inte rädda”.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Gör: Komiker, skådespelare.

Drömmer om: ”Jag har ju gjort allt jag velat redan, skrev faktiskt mitt testamente häromdagen. Förresten har jag en dröm – att lyfta 135 kilo i bänkpress, har fastnat på 131. Gymmet funkar ångestdämpande för mig.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen