Nu ska tomma hus i Värmland inventeras
Det här ödehuset blev en klickmagnet på nätet i höstas. Och det rekordstora intresset för gamla hus har fått åtta kommuner i Värmland att påbörja ett nytt samarbete.
Det röda trähuset i Väse, några mil utanför Karlstad, byggdes 1909 och de sista som bodde här var de två bröderna Einar och Karl.
De levde enkelt, med vedspis, utedass och utan indraget vatten och efter deras bortgång har huset stått tomt.
Tills en annan bybo, köttbonden Nicklas Boqvist, köpte gården (från Arvsfonden då bröderna saknade arvingar) för att få mer åker- och betesmark.
– Först hade jag tänkt rusta huset, men då jag har flera fastigheter och driver mitt lantbruk så jag fick tänka om, berättar han.
Nytt ödehusprojekt
Han lade ut huset till försäljning genom Karlstads kommuns nya projekt med att inventera tomma hus: Nära till möjligheter.
På projektets sajt kan både köpare och säljare registrera sig och fastighetsägare får hjälp med kontakt med mäklare, med mera.
När mäklaren på Ludvig och co i Karlstad lade ut annonsen på nätet, rasslade det till och huset blev bland det mest klickade den veckan, med över 1600 visningar.
– Ja, det var oväntat många som gick in på sidan. Det låga priset var säkert en bidragande orsak, säger Nicklas Boqvist.
Priset för huset plus cirka 1,5 hektar ängs- och hagmark hamnade på 300 000, vilket även ska täcka avgiften för att stycka av tomten och mäklararvodet. Sedan har köparen mycket renoveringsarbete framför sig plus kostnader för vatten och avlopp med mera.
Läs också: Älskade ödehus – ny grön våg i Sverige
Ska ta kontakt med ägare
Karlstad kommun var först ut i Värmland med att kartlägga andelen tomma hus, i första hand hus där ägaren inte är mantalsskriven.
Och sedan på olika sätt försöka informera om det stora intresset från människor som vill flytta till landet
– Intresset för att köpa tomma hus på landsbygden är väldigt stort. Vi har fått in otroligt många intresseanmälningar, säger Henrik Lindholm som är landsbygdsutvecklare på Karlstad kommun.
Stort intresse för ödehus
Sju andra värmländska kommuner har också startat husinventeringar med lite olika tillvägagångssätt, bland annat att ta hjälp av byalag och lokala föreningar.
Nu går de åtta kommunerna Karlstad, Torsby, Sunne, Hagfors, Munkfors, Arvika, Eda och Säffle, samman i en gemensam arbetsgrupp.
– Ja, det väldigt bra att kunna utbyta erfarenheter och hjälpa varandra, säger Henrik Lindholm.
Läs också: Emilia och Johan räddade ett pampigt träslott
Nytt liv i husen
Han tror att det finns god chans att matcha intresserade husägare med köpare eller hyresgäster.
– Lyckas vi med det så är det ju stor vinst för landsbygden, när fler flyttar in och ger underlag för service, vägunderhåll, skolor, med mera, säger han.
– Att de tomma husen fylls med nya människor, livskraft och entreprenörskap, fortsätter Henrik Lindholm.
Vill du läsa mer om livet på landet? Prenumerera på Land
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.