Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 mars 2016

High tech: 9 oväntade innovationer – gjorda av trä

Cykelhjälm och mikrochip. Trä anses vara framtidens mest miljövänliga high tech-material. Kolla in de här trendiga prylarna – direkt från den svenska skogen.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Coolaste bilen

biltra

Framtidens moderna, lätta och bränslesnåla bilar kan tillverkas av träd från våra svenska skogar. Svenska högskolor och universitet satsar på utvecklingen och en modellbil har tagits fram där så kallad barrvedslignin har används till såväl delar av bilkarossen som bilbatteriet.

2. Cykelhjälm för träskallar

Cykelhjalm

Svenska Cellutech har tagit fram en cykelhjälm helt gjord av trä. Hjälmen består av ett yttre skikt av träfaner. Remmarna är tillverkade av slitstarkt papper. Den stötdämpande insidan består av den miljövänliga nanocellullosan som påminner om frigolit.

– Hjälmen är helt nedbrytbar. Skulle du glömma hjälmen i skogen kan den så småningom bli näring till ett nytt träd igen, säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech i ett pressmeddelande.

3. Nedbrytbart microchip

microchips

Ett första steg mot biologiskt nedbrytbara elektronikprylar har tagits av ett amerikanskt forskarlag vid University of Wisconsin, rapporterar Science Daily.

Forskarlaget har lyckats tillverka mikrochip som huvudsakligen består av trä. Man har bytt ut kisel i chippen mot nanocellulosa som utvinns ur vanligt trä.

– Nu är chippen så säkra att du kan lägga dem i skogen och låta svampar förmultna dem. De är lika säkra som gödsel, säger professor Zhenqiang Ma som leder studien till Science Daily.

4. Kalsonger av skogen

allvar

I de här eleganta förpackningarna gömmer sig exklusiva kalsonger tillverkade av tall.

5. Skyskrapa i världsklass

hoghus

Flervåningshus i trä blir allt vanligare, både i Sverige och internationellt. I Sundbyberg utanför Stockholm finns redan två åttavåningshus i trä. Nu planeras ett 22-vångshus i samma kommun. Med sina 65 meter ser det ut att bli världsrekord. Huset ska byggas helt i gran och furu med planerad byggstart under året.

Men trähusen lär växa på höjden. Den kanadensiska arkitekten Michael Green har sagt att det inom en relativt snar framtid kan bli möjligt att bygga skyskrapor på 40 våningar i trä.

6. Lyxiga barkbröd

barkbrod

Förr i tiden tvingades man blanda bark i brödet när skörden slog fel. I dag har barkbröd blivit hälsolyx. I Nordingrå tillverkas barkknäcke som säljs i ekobutiker runt om i Sverige. Det går också på export till Italien, Norge och Finland.

En analys av barkbrödet har visat att det innehåller mer fibrer, mineraler och vitaminer än vanligt vete- och rågmjöl, skriver Svd.

Gör eget barkbröd

Det här behöver du:

100 g jäst

1 liter ljummet vatten

1 liter rågmjöl

1 1/2 liter vetemjöl, drygt

2 dl barkmjöl

Så här gör du

1. Blanda till deg och låt jäsa en timme.

2. Kavla ut och grädda – tid och temperatur beror på hur stora kakor du gör.

Källa: Skogsstyrelsen

7. Unikt öra

ora

Detta kan låta som science fiction, men att skriva ut kroppsdelar och mänskliga organ med 3D-skrivare är fullt möjligt. På Chalmers i Göteborg har man bland annat skrivit ut ett öra av nanocellulosa.

8. Miljövänliga blöjor

bloja

Sajten Forum trä och möbler skriver i en artikel om forskning som tar fram nya träbaserade material. Cellulosabaserat väggkakel och en blöja där hälften av plastmaterialet har ersatts med förnybar cellulosa är två spännande produkter för framtiden.

9. Hetas designprylar

legotraX

Träets organiska värme, naturligt mjuka känsla och ekovänliga egenskaper får moderna designers att välja trä. Samtidigt ägnar sig allt fler föräldrar åt att plastbanta hemma. Lego i trä – kan det vara något?

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen