Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 december 2018

Årets julfrimärke 2018 – och 8 historiska favoriter!

Julkort med stämningsfulla illustrationer och särskilda julfrimärken hör december till. Årets frimärksmotiv av Jenny Nyström andas tradition och nostalgi liksom dessa historiska julfrimärken från förr.

 Julfrimärken – en så älskad traditon! Minns du dessa historiska favoriter?
Julfrimärken – en så älskad traditon! Minns du dessa historiska favoriter? FOTO: Postnord

Mot slutet av 1800-talet började svenskar att skicka julkort till varandra. Seden kom från Tyskland och Danmark och blev snart mycket populär varpå posten började producera julfrimärken.

Trots att posten bytt skepnad och namn flera gånger genom åren har traditionen med julfrimärken stått pall. Årets julfrimärken från Postnord består av fem älskade illustrationer av Jenny Nyström, en konstnär som levde just kring den tid då julposten gjorde svenskt intåg.

Julfrimärke 2018

Årets motiv består bland annat av en tomtenisse som i skenet av ett stearinljus skriver etiketter på julklappar, en tomte med vandringsstav som tar sig genom ett vinterlandskap för att överräcka paket, och en leende rödklädd flicka med ett stort paket.

– Att skicka julhälsningar är en populär tradition och helst vill svenskarna få hälsningen hem i sin postlåda. Vi skickar julkort med julfrimärken för att visa omtanke och göra mottagaren glad, säger Kristina Olofsdotter, chef Postnord Frimärken, i ett pressmeddelande.

Julfrimärken från förr

 Julfrimärke av Gun Larsson 1983.
Julfrimärke av Gun Larsson 1983. FOTO: PostNord Frimärken

Gun Larsson 1983

Glada barn dansar runt granen på Gun Larssons frimärken med julmotiv. I samma serie fanns motiv där tomtebarn rider på julbockar av halm samt bär på julklappar och julmat.

Lotta Frost 1986

 Julfrimärke av Lotta Frost 1986.
Julfrimärke av Lotta Frost 1986. FOTO: PostNord Frimärken

Ett barn lägger ett brev på lådan utanför ett postkontor med immiga rutor och snöbeklätt tak i detta vintriga stadslandskap signerat konstnären Lotta Frost. På gatan utanför posten står en grann gran och lyser upp med kulor och en gyllene stjärna i topp.

Per Åhlin 2002

 Julfrimärke av Per Åhlin 2002.
Julfrimärke av Per Åhlin 2002. FOTO: PostNord Frimärken

Den självlärde tecknaren Per Åhlins älskade illustrationer från 1975 till Hasse & Tages julklassiker Karl-Bertil Jonssons julafton prydde julfrimärkena detta år.

Läs också: Julen 2018 mysigaste tv-program – guldkornen du inte får missa!

Ilon Wikland 2005

 Julfrimärke av Ilon Wikland 2005.
Julfrimärke av Ilon Wikland 2005. FOTO: PostNord Frimärken

Fem julfrimärken med Ilon Wiklands fina illustrationer till Astrid Lindgrens klassiska barnbok Jul i Bullerbyn släpptes 2005. I Bullerbyn bor barnen Britta, Olle, Anna och Lasse, Bosse och Lisa, samt Olles lillasyster Kerstin. På just denna bild har två av barnen hämtat en gran.

Ilon Wikland 2007

 Julfrimärke av Ilon Wikland 2007.
Julfrimärke av Ilon Wikland 2007. FOTO: PostNord Frimärken

Två år senare var det åter dags för Astrid Lindgrens sagofigurer tecknade av Ilon Wikland. På bilden ovan bakar världens starkaste flicka Pippi pepparkakor på golvet i Villa Villekulla tillsammans med apan Herr Nilsson.

Läs också: Julbordets olika turer – i den här ordningen ska maten ätas!

Siri Ahmed Backström 2009

 Julfrimärke av Siri Ahmed Backström 2009.
Julfrimärke av Siri Ahmed Backström 2009. FOTO: PostNord Frimärken

Illustratören Siri Ahmed Backströms frimärksmotiv bestod av paket i fantasins alla former och färger. Den lekfulla stilen väckte glädje hos så väl brevskickarna som mottagarna.

Stefan Engblom 2010

 Julfrimärke av Stefan Engblom 2010.
Julfrimärke av Stefan Engblom 2010. FOTO: PostNord Frimärken

Julpynt och leklust präglade Konstfackstudenten Stefan Engbloms julfrimärken där varje bokstav i ordet ”JULPOST 2010” bestod av en illustration. Närmare 40 olika ”bokstavsbilder” fanns på de fyra julfrimärkena.

Henning Trollbäck 2013

 Julfrimärke av Henning Trollbäck 2013.
Julfrimärke av Henning Trollbäck 2013. FOTO: PostNord Frimärken

På ett snöigt fjäll står en ren och blickar ut över stugbyn nedanför. Motiven med svenska djur i vinterlandskap togs detta år fram under Konstfacks kurs i frimärkesdesign.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen