Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 oktober 2016

Hjärtstartare som flygs med drönare ska rädda fler liv på landsbygden

I Norrtälje pågår just nu ett världsunikt forskningsprojekt där drönare utrustade med hjärtstartare flygs ut till öar och landsbygdsplatser där den ordinarie räddningstjänsten är avlägset belägen. Målet är att nå ut snabbare till nödställda.

Bild 1/3 FOTO: Andreas Claesson
Bild 2/3
Bild 3/3

Hjärtstartare som transporteras med drönare kan nå fram till en person som drabbats av hjärtstopp på i genomsnitt 19 minuter kortare tid än en ambulans eller helikopter. Detta visar en nypublicerad forskningsartikel. Enligt samma beräkningar når drönarburna hjärtstartare fram i 93 procent av de simulerade fallen.

Kritiskt för avlägset belägna platser

Resultatet baseras på beräkningar och analyser till landsbygds- och skärgårdsplatser där tidigare incidenter med hjärtstopp har inträffat – och där ordinarie räddningstjänst ligger långt bort. Bakom projektet står Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska institutet i samverkan med Norrtälje kommun, Räddningstjänsten samt Stockholms läns landsting.

Nu går den världsunika studien in i sitt nästa skede – med testflygningar av drönare utom synhåll. Syften är att undersöka drönarens säkerhet, funktionalitet och leveranssäkerhet – i praktiken. Totalt 22 flygtester kommer att utföras under oktober och november månad i Norrtäljetrakten.

Andreas Claesson, legitimerad ambulanssjuksköterska och medicine doktor, är projektledare för forskningsprojektet vid Karolinska institutet. Han säger:

– I urbana miljöer kan cirka 70 procent av dem som drabbas av hjärtstopp överleva om en hjärtstartare finns till hands inom rimlig tid. På nationell nivå är siffran 11 procent. I områden som ligger riktigt avlägset från räddningstjänsten är motsvarande överlevnadschans bara någon procent. Vi har identifierat ett antal geografiska platser där räddningstjänsten tidigare haft utryckningar och där hjärtstartare som flygs ut med drönare skulle kunna utgöra ett snabbare alternativ. Detta ska vi testa nu.

Öka överlevnadschansen

Det yttersta målet med forskningsprojektet är alltså att öka överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp – även om den drabbade befinner sig långt ifrån räddningstjänst och närmaste hjärtstartare. Blir projektet verklighet är det dock viktigt att hjärtstartare placeras ut på platser där det finns personal som kan ladda och sköta om dem, enligt Andreas Claesson.

– I miljöer som under perioder tillfälligt får en fyrfaldigad befolkning men som inte har motsvarande ambulansresurser kan detta utgöra ett komplement till den ordinarie räddningstjänsten. Drönartransporterade hjärtstartare kan bli ett sätt att ge en mer jämlik vård för glesbygd, landsbygd och i skärgårdsmiljöer, säger Andreas Claesson.

Tiden avgörande vid hjärtstopp

När man drabbas av ett plötsligt hjärtstopp är det avgörande att en medmänniska larmar 112 och påbörjar hjärt och lungräddning – med 30 kompressioner och 2 inblåsningar. För att hjärtat ska komma igång igen behövs dock oftast en hjärtstartare. Varje år drabbas 10 000 svenskar av hjärtstopp men bara 550 överlever. Med en stöt från en hjärtstartare inom 3-5 minuter kan uppemot 70 procent överleva händelsen.

Källa: Hjärt-Lungfonden

 

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen