Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 december 2016

Högkonjunktur! Så här bra går småbolagen i landet

Städfirmor, restauranger och cykelreparatörer: Det är exempel på serviceföretag – och den typ av småbolag som är på väg mot lönsamhetsrekord. Det råder goda tider, men LRF Konsult varnar också för vad som kan stoppa utvecklingen.

FOTO: Istock

LRF Konsult har presenterat sin lönsamhetsbarometer och det är trevlig läsning för Sveriges småföretagare.

– Resultatet visar på ett gott företagande. I vissa branscher är marginalerna pressade, vilket gör att dagens småföretagare måste jobba effektivare och smartare för att hålla uppe lönsamheten, säger Katarina Hedström Klarin, VD LRF Konsult.

Populärt att starta nytt – och lönsamt

Det startas många nya företag i servicenäringen, men trots ökad konkurrens finns en stor efterfrågan på företagens tjänster. Prognosen för 2016 pekar mot en ökning av lönsamheten, en ökning som fortsätter för tredje året i rad.

– Prognosen för 2016 pekar mot en ökad lönsamhet på 2,2 procentenheter till 14,5 procent av omsättningen.

Ett rekordhögt bruttoresultat förklarar ökningen av lönsamhet, tidigare år har resultaten främst förbättrats genom att pressa de fasta kostnaderna.

Större lönsamhet för transportföretagen

Transport- och logistikbranschen förbättrar sin lönsamhet för tredje året i rad, upp till 19,8 procent – den högsta nivån sedan 2011.

– Småföretagen inom transport och logistik har gynnats av det låga priset på råolja, men vi har också sett att företagen i transportbranschen under de senaste åren investerat för framtiden och trots det lyckats nå en god lönsamhet, säger Katarina Hedström Klarin.

Det går bra i byggbranschen

Lönsamheten inom byggbranschen fortsätter att öka. Siffran för 2016 ser ut att förbättras med närmare 1,7 procentenheter jämfört med helåret 2015. Den genomsnittliga lönsamheten i byggsektorn ligger på 19,5 procent. Sänkningen av ROT-avdraget ser inte ut att ha påverkat näringen.

– Enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, ökade antalet anställda inom byggsektorn med 12 000 personer de senaste 12 månaderna.

En fest som tar slut

Sverige befinner sig just nu i en högkonjunktur och det går bra för svenska småföretag. LRF Konsults vd varnar ändå för framtiden.

– Men mycket tyder på att högkonjunkturen inte blir kraftfull och experter menar att den inte heller blir långvarig. Därför är det viktigt att planera för framtiden. Småföretag bör planera för olika scenarier, se över samtliga kostnader och ifrågasätta om det finns kostnader som kan minskas eller elimineras, säger Katarina Hedström Klarin.

Tre råd från LRF Konsult

1. Förbered dig för sämre tider genom att utveckla verksamheten och se över påverkbara kostnader i tid.

2. Ett modernt arbetssätt och företagande gör företaget attraktivt för medarbetare och kunder.

3. Många småföretag står inför ett generationsskifte – det är viktigt att planera för en överlämning eller försäljning i god tid för en välförtjänt pension.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen