Höjda mål: Då ska ännu fler kunna surfa snabbare
Regeringen skruvar upp målen för bredbandsutbyggnaden. Det berättade statsminister Stefan Löfven under sitt jultal - så här höga hastigheter siktar man på.
Under statsminister Stefan Löfvens jultal i Enköping pekades en snabbare väg framåt i bredbandsutbyggnaden ut som en lösning på den ökade klyftan mellan stad och land. Ytterligare en halv miljon svenskar ska få tillgång till snabbt bredband inom fyra år, lovar regeringen.
– Vi slår fast en färdplan för ett helt uppkopplat Sverige, säger Stefan Löfven, till SVT nyheter.
Så snabbt blir nätet i framtiden
Målet är att hela Sverige ska ha tillgång till bredband år 2025 – och 98 procent av de uppkopplingarna ska klara av 1 gigabit per sekund – alltså 1 000 megabit per sekund, vilket är tio gånger mer än vad som betraktas som snabbt i dag.
– Hela samhället bygger numera på att alla kan vara med och delta via bredband, antingen mobilt eller via fiber. Om inte alla är med hamnar en grupp helt utanför, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), till SVT.
En plan som har tre steg
Planen för bredbandsutbyggnad som regeringen nu lägger upp delas upp i tre steg:
Det skjuts dock inte till några nya pengar ut statsbudgeten. Enligt digitaliseringsministern får det fortfarande kosta max 5,5 miljarder kronor under mandatperioden.
Mycket högre mål mot EU
Det är inte bara den svenska regeringen som har planer för bredbandsutbyggnad. EU har satt ett mål om att alla medborgare i medlemsstaterna ska ha tillgång till internethastigheter på minst 30 megabit per sekund innan år 2020. Enligt den ansvariga myndigheten, Post- och telestyrelsen, PTS – så är det utifrån resultatet från en genomförd pilotstudie tekniskt möjligt i Sverige – även långt ut i glesbygden. Det berättar Christian Höglund, projektledare vid spektrumavdelningen hos PTS.
– Vi har nyligen genomfört ett pilotprojekt tillsammans med Vilhelmina kommun, Region Västerbotten och AC-Net, där 517 hushåll utan tillräcklig tillgång till infrastruktur som fiberkabel och mobil täckning deltog. Studien visar att det är tekniskt möjligt att nå EU-målet, om det är rimligt kostnadsmässigt är upp till andra att avgöra, säger Christian Höglund.
Studien har genomförts under hösten.