Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 januari 2018

Hon skriver om landet där bilnyckeln kan sitta i

Hur går man i skogen? Hur hälsar man på hos folk? Hur hör man till? Storstadskvinnan i Elin Willows roman bosätter sig i inre Norrland. Ingen förstår varför, men hon har bestämt sig för att lära sig koderna.

 Elin Willows debutroman handlar om att försöka höra till. Men hur ska en kvinna från storstaden lära sig koderna i ett litet samhälle i skogen? Foto: KENNETH JOHANSSON och FRANK UNGER
Elin Willows debutroman handlar om att försöka höra till. Men hur ska en kvinna från storstaden lära sig koderna i ett litet samhälle i skogen? Foto: KENNETH JOHANSSON och FRANK UNGER

Ibland kommer kontrasterna som i flock.

Elin Willows debutroman Inlandet (Natur & Kultur 2017) handlar om en ung kvinna, som lämnar storstaden och hamnar i en liten ort i Lappland. Själv kommer 36-åriga Elin Willows från Stockholm, men bor sedan flera år i finska staden Vasa. För att få en intervju med henne blir det dock till att ringa till fyramiljonersstaden Berlin.

– Ja, vi bor här i ett år innan barnen börjar förskoleklass. Vi hade sparat länge för att en gång kunna vara lediga i en stad som Berlin i ett helt år, säger hon.

Kvinnan i boken flyttar till det lilla samhället strax söder om polcirkeln för kärlekens skull. Förhållandet tar dock snabbt slut, men hon stannar ändå utan att egentligen förstå varför. Hon bor inneboende hos en tant, jobbar i ortens mataffär och försöker smälta in i glesbygdslivet så gott det går.

Läs också: 10 deckare som utspelas på landsbygden

Får hjälp att köpa bil

– Jag tycker att det kan vara kul att se vad som händer med människor på nya platser, som de kanske inte hör till. Jag ville visa hennes reaktioner, hur hon känner sig utanför och inte kan koderna, säger Elin Willows.

Just känslan av att inte höra till är något som ständigt upptar huvudpersonens tankar, även om hon inte på något sätt är utstött. Av jobbarkompisar får hon låna filmer att titta på, hon hämtas upp när bilen med festsugna åker till traktens hotell på lördagarna och hon får självklart hjälp att köpa en begagnad bil när hon till slut tar körkort. Alla andra har ju körkort och bil.

Det som är självklart

Ändå känner hon sig annorlunda och noterar det ena efter det andra som är självklart för ortsborna, men nytt och okänt för henne. Till exempel låser de aldrig cykeln, de har frysar fulla med älgkött och de kan lätt ägna en hel lunchrast åt att bara prata fälgar.

Elin Willows flyttade själv från Stockholm till ett litet samhälle i Lappland när hon var 19 år.

– Mitt ex är därifrån och jag har inte tänkt på att den platsen lämnat så mycket spår i mig. Det var en upplevelse och en stor förändring att flytta dit. Som yngre trodde jag att jag var en storstadsmänniska och hade därför tänkt flytta till London.

Läs också: Fördelar med att skriva dagbok

Inte lätt att komma in

Planen var att stanna i fyra månader, men det blev ett och ett halvt år. Elin Willows minns att även om hon inte var direkt utanför, så var det inte helt lätt att komma in i samhället.

– Folk har koll på en och du syns hela tiden. Men egentligen är det mest på gott. Man kan till exempel bara gå hem till nån man känner, utan att ringa först. Sånt går inte i Stockholm.

Umgänge oavsett ålder

En annan sak som knappast förekommer i en storstad är umgänget över åldersgränserna. Bland annat blir bokens unga kvinna, som aldrig får något namn, hembjuden på middag hos en arbetskamrat som är säkert dubbelt så gammal som hon själv.

– Det är en fin sak med ett litet samhälle och det upplevde även jag där.

Den unga kvinnan i romanen vänjer sig vid frågorna om varför hon stannar, även om hon knappt vet själv. Hon har bara bestämt sig. Och tiden, den får bara gå.

Läs också: Bor du i glesbygd eller på landsbygd?

Svårt vänja sig vid naturen

Hennes före detta pojkvän påpekar att hon börjar säga ”jo” i stället för ”ja”, och hon kommer plötsligt på sig själv med att lämna bilnyckeln i tändningslåset.

Att vänja sig vid naturen går däremot trögare. Skog, sjö och älv var självklarheter när hon var ute med pojkvännen, men ensam i skogen känner hon sig ”som en objuden gäst som ingen lägger märke till”.

– Hon tror att andra tycker att hon gör fel på något sätt, och att det liksom ska finnas ett lösenord till naturen, säger Elin Willows.

Elin Willows är lite spänd inför hur folk i det lilla samhället kommer att ta emot boken, som kommer nu i januari. Även om hon uteslutit en del speciella kännetecken är hon är säker på att de kommer att känna igen sig.

– Jag hoppas bara att det inte verkar för exotiskt. Det är lätt att göra det så, när man inte är därifrån själv.

Läs också: Språket sätter landsbygden i centrum

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen