Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 oktober 2018

Hon tecknar vidare farfars serie: ”Blivit ett strävsamt gammalt par”

Agust och Lotta har småbråkat i vardagen i hela 90 år nu. Bia Melin är den tredje personen från samma familj som tecknar serien.

 Det är en hel del jobb med varje serie eftersom Bia Melin gör allting för hand.
Det är en hel del jobb med varje serie eftersom Bia Melin gör allting för hand. FOTO: Privat

Det hela började 1927 med att Elov Persson skapade Kronblom. Det blev snabbt en succé och han fick beställning på en serie till. Den hette till att börja med Agust, men när han efter 25 veckor gifte sig blev namnet Agust och Lotta. Och de håller ihop än i dag.

– Dom är sig nog lika på många sätt, de har fastnat lite i gamla tider. De tar till sig lite av sådant som händer, till exempel inför valet, men annars är mycket sig likt, säger dagens tecknare Bia Melin, som är bosatt i Torsåker.

Började färglägga pappas bilder

Elov Persson var hennes farfar och han tecknade serien fram till 1970 när Ingvar Persson, Bias pappa tog över. Genom alla 90 åren har det alltså varit samma familj som stått bakom alla avsnitt av serien.

– Jag kom med och började färglägga serien 1981, och 1995 tog jag över helt, berättar Bia Melin.

 Bia Melin bläddrar i ett seriealbum från 1940-talet, då det var farfar Elov Persson som tecknade serien.
Bia Melin bläddrar i ett seriealbum från 1940-talet, då det var farfar Elov Persson som tecknade serien. FOTO: Privat

Hon tecknar och färglägger allt för hand vilket innebär en hel del jobb. Sedan 1981 har Lands läsare kunnat följa Agust och Lottas inte alltid perfekta äktenskap. Där finns nämligen även charmören Russinkvist som ställer till en del problem, och det äkta paret bråkar mer än de är sams.

Läs också: Så målar du mandala på sten

Serien har genom åren också publicerats i bland annat Min Värld.

– De retar gallfeber på varandra. Min farfar ville ha en serie som skilde sig från Kronblom och då blev det Agust och Lotta. Det är allt en hel del läsare som hört av sig och tyckt att de har bråkat för mycket, säger Bia Melin.

Fjärde generationen vill ta över

Nu fyller alltså serien 90 år, men Bia Melin är lite orolig för seriers framtid överhuvudtaget.

– Det är otroligt att de har hängt med så länge. Jag kör på så länge det finns läsare, men det känns som att intresset går ner. Agust och Lotta har funnits som julalbum sedan 1932, men i år blir det inget sådant, berättar hon.

 Bia Melin har tecknat Agust och Lotta sedan 1994, men serien har sina rätter i 1920-talet.
Bia Melin har tecknat Agust och Lotta sedan 1994, men serien har sina rätter i 1920-talet.

Om intresset håller i sig verkar i alla fall återväxten och en fjärde generation redo att ta över. Hennes son Johannes har nämligen tecknat omslaget till det senaste julalbumet.

Läs också: Lek loss – 19 roliga pysselidéer

Frågan är då var hon hittar inspiration till alla seriestrippar. Hon säger i alla fall att det inte kommer från henne själv.

– Nej det finns nog ingen personlig spegel alls i Agust och Lotta. Jag får mer idéer utifrån vad folk gör och säger. Ganska vardagliga saker. De har blivit ett strävsamt gammalt par där båda har dåliga egenskaper, och jag tror att de flesta läsarna också börjar komma upp i åren, säger Bia Melin.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen