Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 juli 2018

Hon vill stoppa vårt "filébeteende"

Allt fler vill köpa svenskt kött – och många butikskedjor stoppar inköp av utländskt kött.

Men Majsan Pense på Coop vill få svenskarna att välja en större variation på köttet.

– Jag har kämpat emot vårt filébeteende i många år, säger hon.

 Majsan Pense på Coop få svenska konsumenter att ändra sina köpbeteenden när det gäller kött. Foto: Istock
Majsan Pense på Coop få svenska konsumenter att ändra sina köpbeteenden när det gäller kött. Foto: Istock FOTO: Istock

Majsan Pense är kategorichef för kött och chark på Coop i Sverige, och har jobbat med kött sedan 1980-talet. Hon följer förstås utvecklingen för de svenska bönderna den här sommaren och ser med oro på utvecklingen.

Uttrycket filébeteende, som Pense intervjuas om i en artikel i Svenska Dagbladet, är något hon länge pratat om.

– Jag har kämpat emot vårt filébeteende i många år. Det är förstås bra att vi äter svenskt kött, men det är ett problem att vi bara vill ha några få delar från djuren, säger hon.

Läs också: Butiker stoppar inköp av utländskt kött

”Alla vill ha fläskfilé”

Hon vill nu få svenska konsumenter att ändra sina köpbeteenden när det gäller kött.

Pense pekar på att svenskarna gärna köper filé, entrecote och biff samtidigt som det finns så mycket mer kött som inte har samma status.

– Tittar vi på griskött så vill alla ha fläskfilé, men skinkan är också ett fint kött. Att grilla en skinkschnitzel går alldeles utmärkt, säger hon.

Bogen blir bättre i grytor

Även när det gäller nötkött ser gärna Pense ett annat köpbeteende.

– Framför allt när det gäller grytor går det alldeles utmärkt att använda bogen, många gör inte det i dag. Det blir bättre i grytor skulle jag vilja säga. Det samma gäller skinkan från grisen, den är helt fantastisk i grytor, säger hon.

 ”Tittar vi på griskött så vill alla ha fläskfilé, men skinkan är också ett fint kött”, säger Majsan Pense, kategorichef för kött och chark på Coop i Sverige.
”Tittar vi på griskött så vill alla ha fläskfilé, men skinkan är också ett fint kött”, säger Majsan Pense, kategorichef för kött och chark på Coop i Sverige. FOTO: Coop

Den torra sommaren kan leda till att bönder tvingas att nödslakta sina djur. Det är en utveckling som Majsan Pense verkligen vill undvika.

Läs också: Fråga var maten på restaurangen kommer ifrån

Problemen kommer nästa år

– Vi vet inte vilken kvalitet det köttet har och om det kan användas till annat än färs. Om vi måste slakta alla djuren nu, så kommer problemen nästa år. Vi måste redan i dag importera kött, för annars räcker inte köttet till mot den efterfrågan som finns. Men nödslakt skulle leda till ytterligare import och det vore synd för nu är vi bättre på att äta svenskt kött, säger hon, säger hon.

Vill att branschen tar grepp

Hon ser också gärna ett samlat grepp från alla i branschen när det gäller att sprida kunskapen om allt kött på djuren. Här har bland annat kockarna ett ansvar, anser hon.

– Kunskapen har sjunkit när det gäller kött hos det svenska folket. Det var bättre när jag började jobba med det här på 1980-talet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen