Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 januari 2017

Honungsfusket: Missvisande märkning hotar svensk biodling

En tesked per ton – det är allt som krävs för att ändra ursprungsland på förpackningen. Nu kräver de svenska biodlarna en tydligare märkning där det framgår vad som egentligen finns i honungsburkarna.

FOTO: IBL/Simon Höjeberg, privat

De svenska biodlarna har sett minskade skördar i stora delar av landet. Som en effekt av kalla väderförhållanden har det varit skördar på cirka 30-40 procent av det normala.

Att det finns mindre svenskproducerad honung att tillgå lär däremot inte synas i handeln – på grund av förvirrande märkning. Nu vill biodlarna få till en förändring av märkningen och reglerna för vad som kan säljas som svensk honung.

– Det finns import med tvivelaktig kvalitet. Den märkning som finns i dag spelar på missförstånd, säger Simon Höjeberg, biodlare på Gotland.

Brister i märkningen

Nuvarande EU-regler säger att ursprungslandet ska anges. Men om honungen har sitt ursprung i mer än en medlemsstat inom EU eller mer än ett land utanför EU, så får denna uppgift ersättas med mer övergripande beteckningar.

En av fem burkar innehöll tillsatser

En undersökning har visat att var femte honungsburk som säljs inom EU har spätts ut med tillsatser, eller märkts med felaktigt ursprung. Fusket har gått så långt att den oäkta honungen blivit ett hot mot biodlingen.

– Vi vill att Livsmedelsverket ska införa regler där den största ingrediensen står redovisad först på burkarna, säger Simon Höjeberg.

Maffia-organisationer och kinesiskt fusk

Det är bara drygt ett år sedan fem ton falsk honung upptäcktes i Sverige, den innehöll bara socker och honungsarom. Enligt Interpol finns kopplingar mellan företag bakom matfusket i Europa och den italienska maffian.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen