Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 augusti 2018

Höstvibbar varvas med sensommarvärme – så blir vädret

Ett betydligt svalare väder har dragit in över landet och höstvibbarna börjar kännas av på många håll. Men än är det inte dags att lägga undan solglasögon och sommarkläder – runt hörnet väntar nämligen fler solchanser.

 Inledningen av veckan domineras av regn.
Inledningen av veckan domineras av regn. FOTO: iStock

Slutet av augusti bjuder på minst sagt varierat väder. Högsommarvärmen är förvisso förbi, men det blir inte heller så kallt – i södra landet hamnar temperaturerna på uppåt 20 grader.

Vädret den närmaste veckan beskrivs som ”varannandagsväder”, då regn kommer att varvas med varmare temperaturer och sol.

– Under måndagen ser vi ett regnområde som ska röra sig in över Götaland och Svealand österut under dagen. Möjligtvis blir det lite åska. Norrland får över lag ganska soligt, men molnigheten kommer att öka på senare, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Läs också: Forskare förutspår extremvärme närmaste fem åren

Solchanser i veckan

Det är svala temperaturer som råder – runt 15 grader i Götaland, uppåt 20 grader i Svealand och 10-15 grader i Norrland.

– Det blir lite varierat framöver. Både tisdag och onsdag blir det lite lokala skurar här och var, men en del solchanser. Det är inget sammanhängande nederbördsområde. Först på torsdag passerar ett regnområde över en stor del av landet, säger Charlotta Eriksson.

Det ostadiga vädret bidrar också med någon åskknall här och var, enligt SMHI.

Läs också: Eldningsförbudet hävt – det gäller i ditt län

Meteorologisk höst i norr

I fjälltrakterna har den meteorologiska hösten* anlänt – men det är normalt för årstiden. Till Norrlandskusten brukar hösten komma i början av september och i Svealand och Götaland, i mitten av september och framåt. Temperaturerna avviker i stort inte från det normala.

– I norra Lapplandsfjällen har det varit något kallare än normalt. Inatt var det som kallast i Jämtlandsfjällen där vår station uppmätte tre minusgrader. Men det är inte alls orimligt för årstiden, säger Charlotta Eriksson.

* Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och lägre än 10 plusgrader men högre än noll grader.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen