Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 april 2017

Hot om allvarlig vattenbrist: Nu agerar regeringens krisenhet

Det larmas om grundvattennivåer under det normala i hela landet. Nu förbereder regeringskansliet för att det värsta kan hända i sommar – med helt nya åtgärder.

FOTO: Mostphotos

För första gången har Justitiedepartement nyligen begärt in svar kring yt- och grundvattentillgången från samtliga länsstyrelser i Sverige.

– Anledningen är förra sommarens låga grundvattennivåer och vi har noterat årets utveckling. För att vara förberedda inför detta års möjliga utveckling ville vi kartlägga länens syn på saken, säger Martin Winstrand sektionschef på Justitiedepartementet.

Hela landet kartläggs

– Svaren var som vi hade trott, det är tydligt att länsstyrelserna har kommit igång och jobbar med den här frågan, fortsätter Martin.

Förra året var det låga grundvattennivåer främst på Gotland, Öland och i södra Sverige, men det är alltså hela landet som nu tillfrågats.

– Vi har fått indikationer från myndigheterna att det är ett större geografiskt område som skulle kunna drabbas i år, säger Martin.

Behöver inte bli kris

Det är Kansliet för krishantering inom Justitiedepartementet som tittar på detta, tillsammans med berörda departement, främst Näringsdepartementet och Miljödepartementet.

Martin poängterar att bara för att de ser över det behöver det inte innebära att det blir en kris.

– Vi vill vara förberedda om det skulle bli en förvärrad situation. Vi jobbar för att ha beredskap för de här frågorna, och vill prata ihop oss med de berörda departementen.

Nu tas plan fram

Just nu sammanställs svaren och sedan kommer en plan framarbetas, där departementen hanterar sina respektive frågor.

– Det är för tidigt att säga något om vilka åtgärder vi kommer att vidta. Det är en komplicerad uppdelning för det är mycket som ligger på kommunerna som inte är statligt.

– Men den absoluta majoriteten av alla åtgärder som behöver göras är mer vardagliga frågor. Grundvattennivåerna förändras långsamt över tid, på grund av klimatförändringar och att det olika år ser olika ut, det mesta av det kan man inte göra någonting åt med snabba insatser.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen