Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 juni 2022

Hotad smalspårväg räddades - nu blir den bok och utställning

Staffan Ekengren skulle bara ta några bilder i en verkstad men det blev mycket mer än så. Nu har han gjort en bok och en utställning och dessutom fått vänner för livet. Tack vare en smalspårig järnväg som egentligen inte skulle finnas kvar.

 Smalspårvägen mellan Västervik och Hultsfred har 15 000 passagerare varje år.
Smalspårvägen mellan Västervik och Hultsfred har 15 000 passagerare varje år. FOTO: Staffan Ekengren

Egentligen skulle Staffan Ekengrens bok aldrig blivit en bok. Ämnet för boken är en järnväg som skulle lagts ned och glömts bort. Men bygden ville något annat. Så de tog hand om smalspårjärnvägen och såg till att den fortsatte leva.

Och egentligen skulle fotografen som kom på besök bara ta lite fotografier i verkstaden där järnvägsvagnarna hålls i trim. Men det blev mycket mer än så.

– Ja, jag kände nästan direkt att det fanns så mycket mer än bara bilder från en verkstad. Där fanns en historia att berätta, säger Staffan Ekengren när Land träffar honom för att prata om hans senaste bok – Spår av passion – som handlar om Nordens längsta smalspårsjärnväg som går mellan Västervik och Hultsfred.

Utveckling stoppade de mindre järnvägarna

 Alla varianter av resenärer njuter av resan på smalspårvägen.
Alla varianter av resenärer njuter av resan på smalspårvägen. FOTO: Staffan Ekengren

Att järnvägen har varit en enormt viktig del av Sveriges utveckling är ingen överdrift. Länge var många mindre järnvägslinjer i drift innan utvecklingen på framför allt 1960-talet drog tågen till de stora stambanorna och de mindre järnvägarna försvann och lämnade övervuxna banvallar bakom sig.

Risken var överhängande även för järnvägen mellan Västervik och Hultsfred men i sista stund räddades dess framtid tack vare ideella krafter och numera lockar den varje sommar tusentals resenärer från både nära och långväga.

– Järnvägen visar vilken enorm styrka en gemensam insats kan ha. Alla dessa människor som lägger sin tid och sina kunskaper på att hålla järnvägen i gång, det är fantastiskt, säger Staffan Ekengren. Det är en historia om hela bygden.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen

Varierad och spännande resväg

 Fascinerande miljöer längs spåret.
Fascinerande miljöer längs spåret. FOTO: Staffan Ekengren

Mellan Västervik, som ligger vackert vid Östersjön, och Hultsfred, som ligger i de småländska skogarna vid sjön Hulingen, är det 7 mil och resan genom landskapet är varierat och vackert. Staffan Ekengren har fotograferat allt som finns kring järnvägen och på det sättet gjort den levande för alla; de engagerade, bygdens folk, turisterna och de som framför allt är intresserade av själva tåget och vagnarna.

Populär hos många besökare

 Det har blivit många timmar på tågen för Staffan Ekengren när han fotograferat till boken.
Det har blivit många timmar på tågen för Staffan Ekengren när han fotograferat till boken. FOTO: Staffan Ekengren

Boken Spår av passion är ett dokument och en inspiration till alla som försöker genomföra något som inte borde funka – men som ändå gör det. Att smalspårjärnvägen finns kvar är en bedrift och att den lockar 15 000 passagerare varje år visar att den är populär.

– Jag tror att det är lätt att underskatta den enorma passion som ligger bakom att den här järnvägen finns kvar och blivit en nationellt och internationellt intressant turistattraktion. Det är en professionell, riktig järnväg som drivs ideellt och drar 15 000 resenärer per år. Genom att berätta om den hoppas jag att fler ska få upp ögonen för järnvägen i sig, men också för hur den sätter positiva avtryck i hela lokalsamhället, säger Staffan Ekengren.

 Staffan Ekengren har gjort boken Spår av passion som ges ut av Votum förlag.
Staffan Ekengren har gjort boken Spår av passion som ges ut av Votum förlag. FOTO: Jonas Borg

Det som började med ett enkelt foto-uppdrag i en tågverkstad blev en upplevelse som har förändrat Staffan i grunden.

– Mitt möte med människorna som får järnvägen att funka har gjort mig betydligt mer ödmjuk och jag verkligen fått respekt för att att ideella krafter kan lyckas med nästan vad som helst. Det finns så mycket som man bara accepterar men det behöver man inte. Vill man något så kan man förändra världen, så enkelt är det, säger Staffan.

– Och så har jag insett njutningen i att åka tåg, det ger ett lugn som jag inte finner någon annanstans.

Köp boken i Lands webbshop

Det här är Staffan Ekengren

Ålder: 45

Yrke: Fotograf och kommunikatör på SOS Alarm

Tidigare bok: Kärlek till en skrot, om en övergiven bilkyrkogård i Värmland.

Familj: Flickvän

Bor: Stockholm

Intresse: Fotografering, matlagning, gillar folk, resa runt.

Udda färdighet: Oväntat bra på att bygga med lego,

Aktuell med: Boken Spår av passion och utställning om samma tema på Västerviks museum.

Mer om boken: www.sparavpassion.se

Smalspårjärnvägen Hultsfred-Västervik

Historia: Invigdes den 16 november 1879, ingick så småningom i Norsholm–Västervik–Hultsfreds Järnvägar, NVHJ, ett av Sveriges största privata smalspåriga järnvägsföretag. Togs över av Statens Järnvägar 1949 och var i många år SJ:s enda smalspåriga järnväg med persontrafik innan den lades ned 1984 men togs efter protester över av lokala krafter.

Längd: 71 kilometer

Spårvidd: 891 mm

Nuläge: Drivs i dag av Tjustbygdens Järnvägsförening och Förvaltnings AB Smålandsbanan. Sträckan är byggnadsminnesförklarad. Sommartid rullar både ångtåg och rälsbussar på sträckan.

Hemsida:
www.smalsparet.se

Facebook:
Smalspåret

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen