Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 november 2015

Hotell bojkottar bacon: "Vi tänker på miljön"

Bacon och prinskorv till frukost är ett minne blott på hotellkedjan Comfort. Av miljöskäl minskar man nu på köttet.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

Comfort Hotel Winn i Umeå har slutat erbjuda bacon och prinskorv till frukost. Likadant är det på alla de drygt 30 hotellen i hela hotellkedjan Comfort i Sverige och Norge.

– Vi vill var med och minska påverkan på klimatet. Dessutom vill vi minska matsvinnet och öka våra gästers välbefinnande, säger Linda Jonsson, hotelldirektör på Comfort Hotel Winn i Umeå.

”Vi måste ta ansvar för miljön”

Den ökande köttproduktionen är en stor källa till koldioxidutsläpp. Dessutom har världshälsoorganisationen WHO pekat på att man minskar risken för tjocktarmscancer om man minskar ätandet av processat kött.

– Vi måste ta mer ansvar för miljön och en del gäster tycker att det här är jättebra. Andra har blivit upprörda och tycker inte att vi ska välja åt dem, säger Linda Jonsson.

Med prinskorven och baconet försvann även äggröran, men istället serveras nu en ”matig” bondomelett med ägg, tomat och ost.

– Någon har sagt att man inte står sig lika bra om man inte får äta bacon och korv, men man står sig faktiskt bra på gröt också, säger Linda Jonsson.

Ingen trend i bokningarna

Den nya frukostbuffén infördes i slutet av september och Linda Jonsson har inte märkt någon förändrad trend i bokningarna.

– En enda har mejlat och avbokat just för detta, säger Linda Jonsson.

Linda Jonsson, hotelldirektör i Umeå, vill göra en insats för klimatet.
Linda Jonsson, hotelldirektör i Umeå, vill göra en insats för klimatet.

Hon är inte längre orolig för att få färre gäster och tror att det är början på en allmän förändring, som fler hotell kommer att ta efter. Några konkurrenter har visat sig nyfikna.

Kommer inte att ändra

– Man är alltid litet orolig för förändringar, men vi tror så starkt på detta. Vi kommer inte att ändra tillbaka. Tänk, det är inte länge sedan man fick röka på restaurang. Nu är det självklart att inte göra det, säger Linda Jonsson.

Allt kött är inte borta från frukostbuffén på Comforthotellen. Till bondomeletten finns sotad kotlettrad och som smörgåspålägg finns fortfarande salami, men inte lika mycket som förr.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen