Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 november 2016

Hotet från gruvan – det här kommer att hända med Kirunas kulturhus

Kirunas gamla kulturbyggnader ligger i vägen för den nya gruvan och att bygga nytt är billigare än att flytta dem. Nu vet vi vad som kommer att hända med de gamla husen.

Stadsomvandlingen i Kiruna, världens största flytt, hotar stadens kulturbyggnader som ligger i vägen för den nya gruvan. Nu står det dock klart att de gamla kulturhusen ska bevaras och flyttas.

Flyttas till nytt område

Området dit Kirunas kulturbyggnader ska flyttas ligger vid nuvarande E10:an, vid Loussavaaras sluttning. Det är orörd mark, nedanför det gamla gruvområdet, som LKAB äger sedan tidigare.

Husen delas i sektioner

Förberedelserna är i full gång och tanken är att kulturhusen ska börja flyttas dit efter årsskiftet. I augusti 2017 ska alla vara på plats. Först måste dock vägarna förberedas och gatubelysning och trafikljus behöver flyttas för att kulturhusen är så stora. Några av byggnaderna, till exempel, Hjalmar Lundbohmsgården, kommer att flyttas i fyra delar och monsteras ihop igen på det nya området.

Billigare att bygga nytt

– Sedan återstår lite mer arbete av andra entreprenörer innan det är helt färdigt för inflyttning, säger Jan-Erik Olovsson, platschef på PEAB anläggning till NSD.
I början av 2018 räknar han med att kulturhusen är inflyttningsklara. Då ska det även finnas nya gator, träd och gräsmattor i området.
Priset för projektet är inte offentligt men en siffra som nämns är 100–300 miljoner kronor. Det skulle ha varit billigare att riva och bygga nytt – men då hade ett stort kulturvärde gått förlorat.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen