Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 januari 2017

Hotet mot maten – "ett område regeringen blundar för"

Värnplikt, vapen och terrorism – under Folk & Försvars rikskonferens har de hårda frågorna fått uppmärksamhet. Nu kommer en efterlysning om ett mer jordnära säkerhetstänkande.

Under Folk & Försvars rikskonferens har de militära och polisiära frågorna fått stor uppmärksamhet. Men det har inte sagts mycket om hur matförsörjningen ska klaras av – ens vid en mildare kris.

– När statsministern satte upp en lista med 8 punkter på skyddsvärda områden, så var livsmedelsförsörjningen inte med på listan. Det här är ett område regeringen blundar för, säger Annika Bergman, styrelseledamot för LRF riks, som är på konferensen i Sälen.

Planer i papperskorgen efter murens fall

Under kalla krigets dagar fanns statliga lager med mat, drivmedel och rent av tobak. Lärdomar från 1900-talets båda världskrig låg till grund för planeringen.

Under första världskriget var det hungerkravaller i Stockholm, när Sverige var isolerat under nästa storkrig var landet i det närmaste totalt självförsörjande.

I dag krävs inget storkrig för att skapa problem med matförsörjningen i landet, problem skulle uppstå redan vid en mindre störning.

Det här kan slå ut lantbruket

Enligt beräkningar skulle matbutikernas lager vara tomma på bara några dagar. Lantbruket skulle få stora problem om elförsörjningen stördes.

– Vi har grisproduktion i vårt företag. Ventilationen i grisstallen är helt beroende av el, säger Annika Bergman.

Gården har reservkraft, men den är beroende av diesel. Samma sak gäller transporterna till och från gården.

Svenska lager ligger i utlandet

Förr fanns lager med drivmedel för att klara landets försörjning i 90 dagar, numer har oljebolagen tagit över ansvaret och lagren kan i dag vara ombord på en tanker i utländsk hamn.

Samtidigt har livsmedelsbranschen gjort vad de kan för att slippa hålla varor i lager. Något förenklat kan det sägas att lagren finns ute på lastbilar på väg mot butikerna, får bilarna soppatorsk så blir det tomt i mataffärerna på några dagar.

– Dessutom har vi helt digitaliserade pengaflöden. Hur de ska fungera utan tillgång till internet är oklart, säger Annika Bergman.

Kan öka självförsörjningen

Sverige är bara till hälften självförsörjande på mat. Det behöver inte innebära svält för hälften av befolkningen vid en samhällskris.

– Det skulle nog innebär lite ändrade vanor, men lantbruket kan producera mer mat än i dag. Självförsörjningsgraden kan också ökas, bara vi får bättre konkurrensvillkor, säger Annika Bergman.

Hon hoppas att den regeringens kommande livsmedelsstrategi kommer innehålla svar på hur matförsörjningen kan hanteras vid en kris. En omställning från olja till förnyelsebar energi har också pekats ut som en åtgärd för att göra lantbruket mindre känsligt.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen