Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 augusti 2016

Humorstjärnan Emma Knyckare: Därför är lantis-komiker roligare än andra

Många svenska komiska förmågor odlas på landsbygden. Som Emma Knyckare från Rolfstorp i Halland. Hon skrattar alltid hela vägen till jobbet – nu leder hon prisutdelningen på Svensk Stand up-galan.

FOTO: Roger Eldrim

Många svenska komiska förmågor odlas på landsbygden. Som Emma Knyckare från Rolfstorp i Halland. Hon skrattar alltid hela vägen till jobbet – och nu leder
hon prisutdelningen på Svensk Stand up-galan.

”Ha roligt är jätteviktigt”

Om ett gott skratt förlänger livet eller inte råder delade meningar. Men i stället för att grunna ner sig i den saken är det bättre att se till att man så ofta som möjligt är i ett mer muntert tillstånd.

I alla fall om du frågar Emma Knyckare, populär radioprofil och stand up-komiker.

– Att se humorn i saker och ting och ha roligt är ju jätteviktigt. Man blir tokig annars, tänker jag. För skrattet är så förlösande. Man brukar tala om att man kommer nära varandra när man gråter tillsammans i sorg över någonting. Samma sak är det när man har roligt och skrattar tillsammans.

Leder gala

Emma leder Svensk Stand up-galan under Lund Comedy Festival 31/8–3/9 och är en av landsbygdens många representanter i sammanhanget. Där finns Johan Glans från Eslöv, Josefin Johansson från Gislaved, Daniel Norberg från Uddevalla, Yvonne Skattberg från Ljungsarp och så vidare.

– Jag vet inte om folk på landsbygden är mer humoristiska än de i storstäderna. Men väldigt många av våra komiker i dag kommer från mindre orter. Kanske har de blivit understimulerade av att leva på ett ställe där det inte alltid händer så mycket, säger Emma Knyckare som själv är uppvuxen i Rolfstorp i Halland.

Vad är det för skillnad på storstadshumorn och den på landsbygden?

– Humorn på landsbygden är nog mindre elak. Där finns det mer hjärtlighet eftersom alla oftast känner varandra. Då är det svårare med råheter och satir. Jag tror också att det liksom är närmare till skratten på landsbygden eftersom det finns fler gemensamma referenser. I en storstad känner alla inte till allt, men på bygden vet alla vem Bert som kör traktorn är och att man kan skämta om honom lite om.

Vad skämtar man helst om på landsbygden?

– Det är väl olika beroende på vart. Men det i alla fall alltid tacksamt att skoja om att man är en lantis. Det verkar inte finnas någon rädsla för att skämta om sig själv.

Är det ansträngande att arbeta med humor?

– Inte det ett dugg, det är världens bästa jobb. Det enda man behöver göra är att tramsa och skoja till det, och så blir någon glad.

Varför började du jobba med humor?

– Jag pluggade teater i Vessigebro i Halland, men gjorde skämtgrejer i stället för att fixa slutarbetet. Jag trodde att teater var roliga peruker och pruttningar i armhålan, fast så var det ju inte. Vilket ledde till att jag att lockades in i stå upp-världen.

Hittar finurligheter

Förutom att leda Lund Comedy Festivals prisfyllda gala kommer Emma även att skoja till det i olika programpunkter. Många svenska stå upp-komiker är duktiga på observationshumor, men Emmas specialitet är att hitta finurligheter kring mer udda saker.

– För mig är det roligare att liksom tjata in något mer ovanligt som jag tycker är kul, än att skämta om någonting mer allmänt. Men privat kan jag förstås också gapskratta åt dråpligheter och knasiga människor som har en annorlunda syn på världen.

Till vardags jobbar du som programledare Vardag i P3. Hur gör du för att själv liva upp din vardag så att den blir lite muntrare?

– Jag försöker ofta göra saker på nya sätt, för då händer det ofta något kul. Och i hjärnan också. Man exempelvis leka korvkiosk när man ända fixar korv med mos till tre ungar.

Fakta: Knyckte efternamn

Namn: Emma Knyckare.
Aktuell: Är ett av affischnamnen under Lund Comedy Festival 31/8–3/9. Är programledare för Vardag i P3.
Yrke: Komiker och programledare.
Ålder: 29.
Bor: I Göteborg.
Familj: Sambo, en dotter och två bonusbarn.
Fritidsintressen (förutom att skratta): ”Egentligen inga. Vi gjorde till och med ett program om att försöka hitta ett fritidsintresse till mig. Men fortfarande är det inte bättre än att jag gillar att jobba, dricka öl och vara med min familj”.
Livsmotto: ”Att ha roligt när det är kul”.
Karriären i korthet: Började med stand up 2009. Upptäcktes av Sveriges Radio efter ett uppträdande på Arvikafestivalen 2011 och började medverka i olika humorprogram. Har därefter hörts i Morgonpasset Sommar, Tankesmedjan, Knyckare i P3 och Vardag i P3. Har medverkat i TV-programmen Telefonpiraterna och Extra! Extra! och varit programledare för Inte OK i TV3.
Det visste du inte: Emma hette ursprungligen hette Andersson i efternamn. Knyckare antogs då Emma och hennes dåvarande pojkvän ville ha ett gemensamt efternamn.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen