Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 juni 2017

Historiskt beslut – så blir den nya livsmedelsstrategin

Nu är den nya svenska livsmedelsstrategin på plats. Så påverkas du.

Idag är en historisk dag. Efter att lantbrukare, genom LRF, i 25 år stridit för mål för svensk livsmedelsproduktion som alla kan ställa sig bakom, har just det klubbats igenom i riksdagen. I form av en svensk livsmedelsstrategi.

– Det känns jättebra, inte minst den uppställning som vi sett från så många kring detta. Alla ställer upp på det. Det är förutsättningen för att det ska lyckas och det är jag helt övertygad om att vi kommer att göra, säger Thomas Bertilsson på LRF.

Öka svensk livsmedelsproduktion

Strategin ska gälla fram till 2030 och stå fast oavsett vilka partier som sitter i regeringsställning. Det övergripande målet är att öka den totala livsmedelsproduktionen i Sverige.

– Med livsmedelsstrategin på plats kan Livsmedelssverige och alla de konsumenter som vill äta mer svenskt, vara säkra på att det kommer att finnas mer svensk mat att lägga på tallrikarna både i Sverige och runt om i världen. Det här är jätteviktigt för jobb och hållbar tillväxt i hela vårt land, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Regering och allians enade

Jonas Jacobsson Gjörtler, gruppledare för Moderaterna i Miljö- och jordbruksutskottet, menar att det är positivt att alliansen och regeringen kommit överens om långsiktiga mål där livsmedelsproduktionen ska öka genom stärkt konkurrenskraft och förbättrad lönsamhet.

– Svensk livsmedelsproduktion är generellt sett miljövänlig. Det skulle därför vara bra på många sätt om en större andel av de livsmedel som produceras i världen kom från svenska livsmedelsföretag, säger han.

Begripliga livsmedelsmärkningar

Det är tre områden som det fokuseras på i strategin: Regler och villkor, konsument och marknad samt kunskap och innovation.

Några exempel på väntade åtgärder är mer svensk mat i de offentliga köken och att det blir lättare att välja bra mat med hjälp av mer lättbegripliga livsmedelsmärkningar. Även matsvinnet ska minska.

– Möjligheten att köpa svenskt ökar, eftersom produktionen kommer att öka och det kommer att finnas ett större utbud närproducerad svensk mat i framtiden. Det innebär att konsumenterna får bättre tillgång till bra mat, säger Thomas Bertilsson på LRF.

Fler jobb och bättre klimat

Något Thomas Bertilsson menar är bra av flera anledningar.

– Vi vet att svenska konsumenter gillar Svensk mat, det har vi bevis på i massa olika sammanhang, då är det viktigt att det finns en tillgång på det. Dessutom skapar det arbetstillfällen och vi får mer klimatsmart mat. Det är mycket positivt, säger han.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen