Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 juni 2017

Hurra! Nu regnar det - men påverkar det egentligen grundvattnet?

Skyfallen måste väl göra att vi slipper torka. Nej, tyvärr är det inte så enkelt säger experten. Här förklarar han varför – och ger råd för hur du säkrar sommaren nu när det regnar.

 Bildtext: Dags att fylla vattentunnorna – men allt är inte frid och fröjd varnar experten.
Bildtext: Dags att fylla vattentunnorna – men allt är inte frid och fröjd varnar experten. FOTO: Mostphotos

Det regnar rejält över stora delar av landet, nu borde väl risken för vattenbrist i sommar dämpas? Nja, när det är varmt och växtsäsong påverkas inte grundvattnet nämnvärt av regn. Det säger Fredrik Theolin på SGU. Nederbörd under sommaren måste ske intensivt och det måste vara kallt om det inte bara ska avgå i växternas upptag och avdunsta.

– Marken fungerar som en tvättsvamp som måste blötas upp ordentlig så att den börjar droppa och först när det droppar bildas grundvatten, säger han.

Skiljer sig över landet

Fredrik Theolin förklarar att när det är varmt så avdunstar vattnet innan marken hinner bli tillräckligt uppblött. Dessutom förhindrar alla växter processen genom att suga upp vattnet i sina rötter.

– Sen skiljer det sig lite över landet. I södra Sverige är det varmare och därmed avdunstar en större del av regnet. Norra Sverige som har en kortare växtsäsong har också en längre tid som grundvatten kan bildas.

Kan påverka små magasin

Det är främst under vintern som vattenreserverna fylls på i stora vattenmagasin (som rullstensåsar). Sommarens skyfall kan påverka de små magasinen (moränavlagringar och berggrund), men oftast bara marginellt och ett litet tag.

– I de små magasinen brukar vattennivån sjunka med ungefär en centimeter om dagen under sommaren. Regnar det mycket under två, tre dagar kanske den stiger tio centimeter, men sen kommer den att sjunka igen, och efter att det stigit mycket så kommer nivåerna sjunka snabbare än vanligt.

Samla in regnvatten

Har man egen brunn kan regnet vara en fördel. Inte minst för att man inte behöver ta vatten från brunnen för att vattna växter. Och Fredrik ger ett viktigt råd:

– Spara vatten i tunnor när det regnar som kan användas när det är torrt så man slipper ta ur brunnen då.

Inte frid och fröjd

De kommuner som har risk för torka och som tar mycket vatten ur stora magasin får alltså inte så stor hjälp av regnet.

– Fast om man spekulerar lite så kanske vattenförbrukningen blir högre när det är varmt och torrt.

Men regndanser, liknande de som utfördes av kommunpolitiker på Öland häromåret är alltså inte ett bra sätt att tackla problemet.

– Det viktiga är att man inte jublar när det regnar och tror att allt är frid och fröjd och börjar använda vatten som om det inte vore ett problem.

Faktaruta:

Stora grundvattenmagasin är främst sand- och grusavlagringar , till exempel rullstensåsar, och är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen. De kan magasinera stora mängder vatten och nivåerna förändras långsamt. Det tar lång tid för dessa magasin att återfyllas helt efter långvarig torka.

Små grundvattenmagasinen utgörs främst av jordarten morän och i berggrunden. Rymmer endast små vattenmängder och nivåerna varierar snabbt. Grundvattennivåerna i morän kan användas som underlag för att bedöma vattennivån i de flesta grävda brunnar.

Källa: SGU

Läs också: Rekordlåga vattennivåer i nästan hela landet – så drabbas du

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen