Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 oktober 2017

Husmanskost: 7 svenska rätter med konstiga namn

Rejäl och enkel husmanskost är åter i ropet. Men vad är egentligen kolbullar, lufsa och sotare? Här får du koll.

Blodpudding och raggmunk med fläsk är traditionella svenska rätter som har börjat leta sig in på stjärnkrogarnas menyer. Men det finns en hel del klassiker som sällan lagas av stjärnkockarna men som är väl värda att lyfta fram ur glömskans skafferi. Här är 7 av dem:

1. Skomakarlåda

FOTO: Mostphotos

En matig klassiker som lagas av utskuren biff, potatis, mjölk, bacon och lök. Den är populär i hela landet men är ursprungligen Närkes traditionella landskapsrätt.

2. Sotare

FOTO: Mostphotos

Små hela strömmingar, sillar eller siklöjor som steks stenhårt i torr panna så att de blir sotiga. En urgammal rätt som från början gjordes på urvattnad saltströmming och stektes direkt på en glödhet järnspis eller över öppen eld.

Läs också: 12 maträtter du nästan glömt att du ätit

3. Lufsa

FOTO: Ove Lindfors

Lufsa är en potatiskaka med finriven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk eller bacon. Lagas i form. Ursprungligen en öländsk landskapsrätt som precis som kroppakan har fått spridning även på fastlandet. Serveras med lingonsylt.

Läs också: Matig och mumsig ugnspannkaka med potatis och fläsk

4. Ängamat

En redd soppa på buljong, mjölk och grönsaker. Här är ett recept från Arla:

Ingredienser:

500 g frysta sommargrönsaker

2 msk vetemjöl

5 dl vatten

5 dl mjölk

2 tärningar grönsaksbuljong

1 dl hackad färsk persilja

½ dl vispgrädde

Gör så här:

Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp under vispning. Tillsätt mjölken och smula i buljongtärningarna. Låt allt koka upp. Lägg i grönsakerna och låt dem koka i 5 minuter. Rör i persilja och grädde.

5. Änglamat

FOTO: LauriPatterson

Liknar ängamat – men bara till namnet. Änglamat är nämligen en söt dessert. Du smular skorpor, vetebullar eller kakor som blivit över och lägger i en djup tallrik. Sedan skedar du över lite mjölk, strör över lingon eller andra bär och toppar med lättvispad grädde. Du kan även blanda ihop ingredienserna till en röra eller servera på ett uppdaterat sätt i glas som på bilden. Rätten var som mest poppis innan frys och glass blev vanligare i våra hem under 1900-talet.

6. Kolbullar

En värmländsk specialitet med skrädmjöl och fläsk, som har rötter i både Dalarna och Jämtland. Du steker fläsket i en panna och häller en pannkaksliknande smet på vatten, salt och skrädmjöl över och vändsteker. Ingredienserna är de samma som i en annan värmländsk rätt som heter nävgröt.

Kolbullen är en gammal skogshuggarrätt och tillagas över öppen eld.

Läs också: Äntligen! Evas och ­Kristinas kolbulle med lingonsylt

7. Tjälknöl

FOTO: Pavlo_K

Fryst kött älgkött som man steker i ugnen på låg temperatur, runt 65 grader, över natten eller minst i 6 timmar. Detta sätt att tillaga kött på förekom tidigt i Jämtland och Medelpad och blev superpoppis i resten av landet på 1980-talet. Tjäl i ordet kommer från att man ursprungligen tillagade köttet tjälfruset. Knul är ett dialektalt ord för klump.

Läs också: Hylla Sveriges mat! Receptkartan som visar våra älskade landskapsrätter

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen