Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 augusti 2018

Hyr en pensionär – populärt sätt att få extrajobbet gjort

Äntligen pension efter ett långt arbetsliv? I dag väljer allt fler att jobba även efter 65 år och efterfrågan på att hyra en pensionär växer hela tiden.

 Målning är ett av många jobb som du kan få hjälp med genom att hyra en pensionär.
Målning är ett av många jobb som du kan få hjälp med genom att hyra en pensionär. FOTO: Veteranpoolen

Att gå i pension vid 65 års ålder innebär för många att ett helt nytt liv börjar. Det blir tid över till vänner och familj, och kanske även att till att resa. Samtidigt försvinner en viktig del i det sociala nätverket och för de allra flesta innebär det också mindre pengar i plånboken.

Läs också: Lev smart som pensionär

Men arbetslivet behöver inte ta slut vid pensionen. Allt fler väljer nämligen att fortsätta jobba.

– Det blir absolut mer och mer populärt. Och efterfrågan ökar hela tiden när det gäller erfaren arbetskraft, säger Anders Brorström på Veteranpoolen.

 Anders Brorström på Veteranpoolen säger att det största problemet i dag är att hitta tillräckligt med veteraner.
Anders Brorström på Veteranpoolen säger att det största problemet i dag är att hitta tillräckligt med veteraner. FOTO: Veteranpoolen

Lagerarbete och lärarjobb

Han är verksamhetschef för Veteranpoolens verksamhet i Göteborg och från att ha varit ett företag med ett kontor i Kungsbacka när man startade 2007, så har nu Veteranpoolen 46 kontor runt om i landet.

– Vi erbjuder först och främst tjänster inom RUT och ROT till privatpersoner, men det finns egentligen inga gränser. Till företag handlar det om allt från lagerarbete och chaufförer till bokföring, löner och lärarjobb. Det blir en spegel av samhället i stort, säger Brorström.

Läs också: Anna-Karin, 70, bytte karriär – fortsätter jobba efter pensionen

Väljer själv hur de vill jobba

Det är alltså möjligt att både fortsätta jobba med samma yrke som tidigare i karriären, och att byta och rikta in sig på andra jobb, som kanske är lite enklare.

Det finns ett antal konkurrerande företag, både med lokal verksamhet och företag som satsar större. I dagsläget är Veteranpoolen störst och man har 7 300 pensionärer registrerade som jobbar i någon form.

– Det har ökat organiskt på senare år, och givetvis också i takt med att vi har öppnat nya kontor. Alla väljer själva hur mycket de vill jobba och vi har allt från veteraner som vill jobba tio timmar i månaden till de som vill jobba 40 timmar per vecka, säger Brorström.

Svårt att få tag i veteraner

De olika kontoren tar emot intresseanmälningar från både kunder och pensionärer. Där matchas rätt kompetens och tid med rätt kund och sedan sköts kontakten av de båda parterna på egen hand.

Läs också: Hyr ut och finansiera renoveringen

Det stora problemet i dag för de företag som jobbar med detta är faktiskt att få tag i tillräckligt med veteraner.

– Det är mer efterfrågan än vi klarar av, det är vår största utmaning att locka fler veteraner. Vi har väldigt höga ambitioner och planen är att växa kraftigt även i framtiden, säger Brorström.

Finns ett socialt värde

Utöver de extra pengar som hamnar i plånboken – veteranerna betalar skatt som vanligt på sin pension och arbetsinkomst – finns det också ett socialt värde som lockar många.

– Det är många som uppskattar det, som får knyta nya kontakter, säger Brorström.

Företag som erbjuder jobb till pensionärer:

Det finns också en hel del lokala företag som erbjuder samma tjänster.

  • Veteranpoolen – startade i november 2007. Finns i drygt 40 kommuner.
  • Veterankraft – startade i januari 2010. Finns i cirka 30 kommuner.
  • Pensionsärspoolen – startade 2008. Finns i cirka 60 kommuner.
  • Seniorbolaget – startade 2008. Finns i tolv regioner från Skåne till Värmland.

Ta ut allmän pension och jobba samtidigt – före 65 års ålder

Det som kan vara bra att känna till är att skatten är högre på pension som man tar ut tidigare än 65 års ålder. Det beror på att du som är mellan 61 och 65 år inte får tillgodoräkna dig det förhöjda grundavdraget.

Skatten kan också bli onödigt hög om din arbetsinkomst och din pension tillsammans blir högre än gränsen för statlig skatt. För dig som är yngre än 65 år går den gränsen i år vid cirka 37 000 kronor per månad före skatt.

Om du är eller skulle bli arbetslös så blir A-kassan lägre av att du har tagit eller tar ut allmän pension.

Ta ut allmän pension och jobba samtidigt – efter 65 års ålder

Från januari det år du ska fylla 66 så är skatten lägre både på pension och på arbetsinkomst. Det är alltså väldigt förmånligt att fortsätta jobba för den som vill och kan.

Efter 65 års ålder betalas det fortfarande in pengar till din allmänna pension på den lön du har. Din allmänna pension ökar alltså om du fortsätter att jobba, trots att du tar ut hela eller delar av den.

Ta ut tjänstepension och jobba samtidigt

Tjänstepensionen är inte lika flexibel som den allmänna pensionen när det gäller att jobba och ta ut den samtidigt. Här är det enklast att vända sig till respektive kollektivavtal och läsa på mer.

Källa: Pensionsmyndigheten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen