Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 oktober 2017

I fejd med försvaret – då grävde han bort hela vägen

Det rasar en strid om en av vägarna till Lombens skjutfält i Kalix, eller snarare det som var en väg. Markägare Bo Nordebo har helt enkelt tagit saken i egna händer och grävt bort den (men först försökte han sälja den på Blocket).

 Tre dagar tog det för Bo Nordebo att gräva bort vägen, som han stridit om.
Tre dagar tog det för Bo Nordebo att gräva bort vägen, som han stridit om.

Fortifikationsverket vill, efter önskan från Försvarsmakten, dra optokabel längs en 600 meter lång väg på Bo Nordebos mark.

Vägen finns mitt på grusåsen där det sedan urminnes tider är grustäkt och Bo Nordebo har lagt ner en stor summa pengar för att starta täktverksamhet.

Behövs grus

Något han menar att det finns efterfrågan på.

– Samhället behöver gruset, kommunen behöver gruset. Alla som kör bilar behöver något till halkbekämpning. Naturgrus är bättre än krossat berg eftersom det går åt bränsle för att krossa, och så blir det urlakningar som kan innehålla tungmetaller, säger Bo Nordebo.

Läs också: Staten om bortgrävda vägen: ”Han förstör för andra”

”Vägen är olaglig”

Därför vill Bo Nordebo istället att Fortifikationsverket ska dra en ny väg nedanför åsen. Men det går inte Fortifikationsverket med på, utan menar att vägen, som anlades på 1970-talet, har använts av Försvarsmakten i alla år.

– De har ansökt hos Lantmäteriet om att få den befintliga vägen till en samfällighet. Jag har förordat att vägen ska flytta, den bli bättre ändamålsenlig. Vägen är olaglig, de har inte ens tillstånd att koppla in den till det allmänna vägnätet för den är felkonstruerad, säger Bo Nordebo.

Försökt sälja på Blocket

Tidigare har Bo Nordebo försökt spärra av vägen, och han har försökt sälja den på Blocket.

”Önskar att bli av med cirka 600 meter väg som är i vägen. (…) Det är ungefär 5000-10 000 kubikmeter prima materia” skrev han i annonsen.

Läs också: Markägare körs över i jakten på mineraler

Grävt bort hela vägen

Nu har Bo Nordebo helt sonika grävt bort vägen. Inte bara beläggningen, utan även hela vägbanken och en bra bit under den, berättar han.

– Då är ju problemet löst. De får gärna dra väg över min mark, det har jag ingenting emot, det handlar om 900 meter väg för ett par hundra tusen kronor. Men de vill bråka istället och nu har de fått bråk. Jag vill inte bråka men jag är tvungen att göra så här. Nu kan de inte få den gamla vägen. För den är borta. Till och med vägkroppen har jag burit bort. Två 20-tons maskiner har gått i tre dagar. Jag lejde in folk som hjälpte mig, säger Bo Nordebo.

”En fix idé”

Håkan Tano, regionchef norr på Fortifikationsverket, säger till Norrbottens Kuriren att de avvaktar Lantmäteriets beslut. Men att deras uppfattning är att vägen måste återställas.

– Det förstår jag inte, för de äger inte vägen. Jag har gjort i ordning två andra som de kan färdas på, så det här är en fix idé. Håkan Tano vill göra det så billigt som möjligt och trodde han kunde köra över mig. Nu faller alltihop. Det här kommer att ha kostat mer i slutänden än vad det skulle ha gjort att flytta vägen, säger Bo Nordebo.

Läs också: En av Sveriges bästa jordbruksmarker blir väg – nu har bönderna fått nogLäs också: Staten om bortgrävda vägen: ”Han förstör för andra”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen