Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 juli 2018

Ica hjälper bönderna – säljer kantbränd sallad

Livsmedelsbranschen fortsätter ta krafttag för att stötta de krisdrabbade bönderna. Ica meddelar nu att den sallad som har fått kantbränna till följd av torkan ska kunna säljas ute i butikerna.

Ica vidtar ytterligare åtgärder för att hjälpa bönderna i torkan. Centralt har matkedjan beslutat om att lätta på reglerna för bladgrönt och godkänner att även sådant som fått kantbränna ska få säljas i butikerna.

– Kantbrännan är ju väldigt förekommande nu i torkan. Vi får försöka få konsumenterna att acceptera lite brunt i kanterna, säger Jonas Andersson, sortiments- och inköpsansvarig för frukt och grönt på Ica, till Land Lantbruk.

 Ica godkänner kantbränd sallad i sina butiker.
Ica godkänner kantbränd sallad i sina butiker.

Kantbrännan på sallad och andra bladgrönsaker är ”kosmetisk” och påverkar inte smak eller hållbarhet – det är bara att skära bort.

Läs också: Butiker stoppar inköp av utländskt kött

Ännu finns inga andra varugrupper som drabbas, menar Jonas Andersson.

– Vi har inga indikationer på att det är problem med andra grönsaker – inte ännu i alla fall, säger Jonas Andersson och meddelar att Ica följer hur torkan påverkar odlingen och skörden.

Stötta svenskt lantbruk med din profilbild

Butiker stoppar import

Flera lokala butiker inom främst Coop och Ica har beslutat om att stoppa all import av utländskt kött.

Axfood, Ica, Bergendahls, City Gross och Coop satsar alla på att marknadsföra svenskt kött till sina kunder och att informera om betydelsen av vilket kött man väljer som konsument.

Satsningen på svenskt kött har varit mer än välkommen. I sociala medier hyllas besluten om att stoppa importeringen och lantbrukare har visat stor tacksamhet till butikernas stöttning.

Läs också: Därför ska du bry dig om torkan

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen