Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 oktober 2018

Ica satsar på miljön – slutar sälja engångsgrillar

Nu ska engångsgrillarna försvinna från Icas hyllor. I väntan på miljömässiga alternativ köper inte matjätten in några grillar.

 Stopp för engångsgrillar hos Ica. Senast nästa sommar ska de vara ersatta med miljövänligare alternativ.
Stopp för engångsgrillar hos Ica. Senast nästa sommar ska de vara ersatta med miljövänligare alternativ. FOTO: iStock

Det är av hänsyn till miljön som Ica ska fasa ut engångsgrillar av aluminium ur sitt sortiment. De grillar som finns i lagret kommer att säljas, men sedan är det stopp. I stället ska företaget jobba tillsammans med sina leverantörer för att hitta miljövänligare alternativ.

– Dagens engångsgrillar är inte optimala ur ett miljöperspektiv och eftersom de är svåra att ta hand om efter användning finns risken att de lämnas kvar i naturen, säger Tony Holmberg, vd för Ica Special, i ett pressmeddelande.

Läs också: Kravet: förbjud engångsgrillarna

Coop och Axfood, som äger Hemköp och Willys, är inte heller nöjda med miljöproblemen som grillarna förorsakar, och letar efter alternativ. Men ingen av dem har tagit ett beslut att sluta sälja engångsgrillarna, enligt Aftonbladet.

Kritiserade grillar

Engångsgrillarna är omdiskuterade sedan länge, till exempel har Skärgårdsstiftelsen i Stockholm velat förbjuda dem eftersom grillarna skräpar ner och skadar klippor och skär. I somras krävde också Miljöpartiet skatt på engångsgrillar, som ett sätt att minska användandet.

Via branschorganisationen Livsmedelsföretagarna tog alla livsmedelsföretag i somras tillsammans beslutet att inte sälja engångsgrillar när myndigheter utfärdat eldningsförbud.

Läs också: Engångsgrillar slutar att säljas efter torkan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen