Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 juli 2019

Ikea ska börja sälja solceller i höst

Ikea ska börja sälja solcellspaket i Sverige. Exakt när lanseringen sker eller vad det kommer att kosta är än så länge hemligt, men enligt Jakob Holmström, presschef på Ikea, kommer solcellerna finnas i två varianter till att börja med.

 Efter sommaren kommer Ikea att börja sälja solcellspaket i Sverige.
Efter sommaren kommer Ikea att börja sälja solcellspaket i Sverige. FOTO: iStock

Solceller blir vanligare och vanligare i Sverige och när nu möbeljätten Ikea börjar sälja solceller så lär solceller på taket bli en ännu vanligare syn runt om i Sverige.

Ikea kommer att erbjuda två olika solcellspaket. Solstråle Basic med polykristallina solceller och Solstråle Plus med monokristallina solceller och installationerna kommer att utföras av företaget Svea solar. 

– Av konkurrensskäl vill vi inte riktigt ännu berätta hur mycket våra solceller kommer att kosta eller exakt när vi kommer att börja sälja dem. Men det vi kan säga är att de kommer att börja säljas efter sommaren och vara mycket konkurrenskraftiga, säger Jakob Holmström till Land Lantbruk. 

Läs också: De vill driva allt med solceller

Många vill investera i solceller

Det finns ingen statistik över hur många i Sverige som är intresserade av att installera solceller men intresset verkar vara fortsatt stort. Enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av LRF i början av året så planerade var tredje lantbrukare att göra investeringar i förnybar energi under de närmaste tolv månaderna. Av dessa var det så många som åtta av tio som tänkte investera i solenergi. Om intresset är lika stort hus vanliga husägare lär Ikea få en strid ström av solcellsköpare när produkterna lanseras i höst.

Se upp för dolda risker

 Det är viktigt att solcellerna installeras på rätt sätt.
Det är viktigt att solcellerna installeras på rätt sätt. FOTO: iStock

Men det finns även vissa risker med att installera solceller.

– De tre vanligaste felen är att kabeln är felaktigt lagd så den kan bli klämd, skavd eller gnagd på av råttor, felaktiga genomföringar genom taket och avsaknaden av jordfelsbrytare, säger Ola Carlsson som är skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Skåne och expert på solcellsinstallationer till Land Lantbruk.

Läs också: Här är felen du gör när du sopsorterar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen