Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 augusti 2018

Ikea-varuhuset slutar ta emot kontanter

Ikea i Valbo väljer att plocka bort alla sedlar och mynt. Därmed blir varuhuset Ikeas första i världen som bara tar emot digitala betalningar.

 Enligt Ikea är kontantbetalning inte viktigt för deras kunder – därför väljer man nu att testa ett kontantfritt varuhus.
Enligt Ikea är kontantbetalning inte viktigt för deras kunder – därför väljer man nu att testa ett kontantfritt varuhus. FOTO: Mostphotos

Svenskarna ligger i framkant när det gäller att använda bankkort och digitala betallösningar. Nu smyger Ikea i Valbo utanför Gävle in ett helt kontantfritt system.

Från och med den 1 oktober kommer personalen bara att ta emot kortbetalningar och digitala betallösningar. Därefter kan det bli fler Ikea-varuhus i Sverige som följer efter.

Majoriteten väljer bort kontanter

– Vi har tagit reda på vad som är viktigt för våra kunder. Kontanter halkar ner och tillgängliga medarbetare, korta köer och fullt sortiment värderas högt. Vi vill lägga tid på rätt saker för våra kunder och detta test är en del i det, säger Patric Burstein, ansvarig för kundupplevelsen på Ikea i Valbo.

Syftet med att slopa kontanthanteringen är alltså att frigöra tid för medarbetarna, som de i stället ska kunna lägga på att hjälpa kunderna i varuhuset.

Läs också: Ikea säljer julgranar – från Danmark

Dessutom förväntas risken för rån och bedrägerier minska när de slipper ha sedlar och mynt i kassorna.

– Det här är ett steg mot att leda en hållbar detaljhandelsutveckling i Sverige. Kundernas beteende och önskemål förändras ständigt och smidiga betallösningar är en del i det, säger Peter Nilsson, ansvarig för kundupplevelsen på Ikea Sverige.

Sedlar och mynt är regel

Enligt Sveriges Riksbank, som ger ut Sveriges sedlar och mynt, är huvudregeln att ”kontanter är lagliga betalningsmedel och därmed ska accepteras vid betalning.”

Den här regeln kan dock avtalas bort av till exempel affärer och restauranger.

Läs också: Ikeagrundaren Ingvar Kamprads sista hälsning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen