Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 juni 2018

Ilskan mot Ernsts nya sommarprojekt – "Förstör ett kulturarv"

Ernst Kirchsteigers nya sommarprojekt får grannarna att rasa.

Den gamla kvarnen i Kånsta har redan fått stora, moderna fönster.

Något som får de närboende att gå i taket.

Nu anklagas den folkkäre programledaren för att förstöra ett kulturarv.

 Ernst Kirschsteigers nya sommarprojekt är att bygga om kvarnen i Kånsta. Något som grannarna inte uppskattar.
Ernst Kirschsteigers nya sommarprojekt är att bygga om kvarnen i Kånsta. Något som grannarna inte uppskattar.

Sommar med Ernst är ett av TV4:s populäraste program. Varje avsnitt brukar ses av runt 900 000 tittare. Men Ernst Kirchsteigers ombyggnationer är inte alltid helt okontroversiella. I år är inget undantag.

Säsongens projekt i programmet är att bygga om kvarnen i Kånsta, utanför Sköllersta i Hallsbergs kommun. Kvarnen är från 1800-talet och ombyggnadsplanerna har fått grannarna att gå i taket.

Läs också: Här är Ernsts nya sommarprojekt

Byborna anser att Hallsberg offrar ett kulturhistoriskt arv för ett kortsiktigt marknadsföringsjippo.

”Fungerande kulturminne”

– Kånsta kvarn är ett fungerande kulturminne som har funnits över tid. Nu väljer kommunen att göra sommarstuga av det. Det är en kulturell våldtäkt, som vi ser det. Det nya kontraktet som har tecknats innebär dessutom att kvarnen är i princip borta för allmänheten. De flesta av oss har våra namn inristade i kvarnens kupol, säger Per Egemar till NA.

Läs också: Nu slutar vi ljuga om livet på landet

I tre decennier har de boende i Kånsta engagerat sig för att få kommunen att underhålla kvarnen, rädda den från förfall och kanske även få den i drift på nytt.

Bland annat är det insättningen av stora glasdörrar och fabriksfabricerade fönster som får grannarna att se rött.

– De har sågat upp kvarnen och satt in stora glasdörrar. Sen har de sågat av kupolvridartappen. Har kommunen godkänt det? Sen är det märkligt att produktionsbolaget står som lagfaren fastighetsägare på bygglovet. Länsstyrelsen har lagt tydliga riktlinjer för Kånsta kvarn där det står att den inte får förvanskas. Varför bryr de sig inte när riktlinjerna inte följs, säger Suzann Bernsgården till NA.

Kräver åtgärder

Hon fortsätter:

– Dammen intill kvarnen är en samfällighet. Där har de placerat en flotte med badtunna, på vår fastighet. Utan vår tillåtelse. Den biten tänker vi gå vidare med och kräva åtgärder, säger Suzann Bernsgården.

”Tråkigt att det blivit såhär”

Magnus Andersson, (S), är kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg. Han hävdar att han inte har hört något från grannarna tidigare.

– Det är första gången jag hör det här. Jag finns tillgänglig dygnet runt om man hade velat få till ett möte. Det är tråkigt att det har blivit så här, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Men vi ska naturligtvis försöka göra det bästa av det. Min förhoppning är att man rustar upp kvarnen och att den kan bli ett utflyktsmål.

Läs också: Arga snickaren: 6 tips för att lyckas med sommarprojekten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen