Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 april 2019

Inez Abrahamzons Inlandsuppror demonstrerar runt om i landet

Glesbygdskämpen Inez Abrahamzons inlandsuppror har på en månad fått stor spridning. Nu planeras en första omgång av lokala demonstrationer i gruppens namn.

 Inez Abrahamzon ligger bakom Facebookgruppen Inlandsupproret som belyser orättvisor i glesbygden.
Inez Abrahamzon ligger bakom Facebookgruppen Inlandsupproret som belyser orättvisor i glesbygden. FOTO: Privat

Det var i mars i år som Inez Abrahamzon från Latikberg postade ett inlägg om ett inlandsuppror i sociala medier.

Inez ville bilda opinion mot vad hon menar är en nedmontering av landsbygden.

Läs också: Här är uppmaningen till inlandsuppror som satt fart på Sverige

Vill få fart på åtgärder

Hennes inlägg fick snabbt spridning och Inez startade Facebookgruppen Inlandsupproret för smidig mobilisering. Inez och hennes nu 9000 medlemmar vill att landsbygdskommitténs 75 förslag till åtgärder ska genomföras.

Konkret innebär det saker som bredband till hela Sverige, tillgång till högre utbildning i glesbygd och avskrivning av studielån för boende på landet.

Efterlyser fler eldsjälar

Den 18 maj genomför gruppen lokala uppror där en gemensam manifestation kommer att läsas upp, meddelar Inez Abrahamzon på Facebook.

Samtidigt efterlyser hon eldsjälar i de kommuner som omfattas av landsbygdskommitténs förslag, men som inte anslutit sig till hennes inlandsuppror ännu: Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur, Malå, Norsjö, Åsele, Bräcke, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung/Sälen, Vansbro, Torsby.

”Vi ser gärna att fler kontaktpersoner anmäler sig – för att mobilisera till lokala uppror. Alla lands- och glesbygdskommuner behöver en förändrad fördelningspolitik”, skriver Inez i sitt Facebookinlägg.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen