Ing-Marie och Stefan driver gårdsbutik på Öland
Frodig grönkål och knubbiga tomater - fint förpackade och prismärkta. Kunderna strömmar till Ing-Maries och Stefans lilla gårdsbutik på Öland.
Mot den gistna plankväggen till ladan blommar en kiwi. Längre in i trädgården växer fikon och persikor.
Klimatet nedanför landborgen vid Kalmarsund är gynnsamt och Mörbylångadalen extra bördig.
200 kvadrat växthus
Kål, bönor, sallat, hallon, haverrot, vitlök och potatis vattnas med eget vatten, liksom det 200 kvadratmeter stora tunnelväxthuset.
I det lilla portskjulet säljs överskottsgrönsakerna från husbehovsodlingen.
Det är vad det låter som; en täckt gång som leder genom ladan in från bygatan till innergården.
Läs också: LISTA – här köper du närproducerad mat på nätet
Ing-Marie och Stefan Johansson
Ålder: 63 respektive 66 år.
Bor: På släktgården i Björnhovda på Öland.
Gör: Odlar grönsaker för husbehov och försäljning, driver självplock av hallon och jordgubbar.
Rustika bord
Här ryms grönsaker, rotfrukter och bär på rustika bord och bänkar. Allt är ekologiskt odlat, vilket ger en del merarbete med ogräsrensning.
De första åren odlade Ing-Marie och Stefan stora mängder basilika i tunnlar och färsk lök och sålde till en stor livsmedelsbutik inne i Kalmar.
Det var mycket jobb med skörd, buntning och paketering och förtjänsten var liten.
Bättre förtjänst
När de började sälja direkt till konsumenterna i Portskjulet steg förtjänsten betydligt.
De började blygsamt med en liten cykelkärra med nyskördat och en skylt om självplock av hallon.
I dag hittar både ortsbor och turister till deras gårdsbutik.
Blandad kundkrets
Även flera restauranger som köper både vanliga grönsaker och mer udda som rädisbaljor och vitlöksknorrar.
– Vi har en väldigt blandad kundkrets: Barnfamiljer, ungdomar och äldre. Många är sommargäster som kommer tillbaka år från år, säger Ing-Marie.
Läs också: Började med hallon vid vägkanten – nu driver de prisade Hallongården
Så (enkelt) startar du en gårdsbutik – 5 tips!
1. Tillstånd
Om du ska baka, safta, sylta och sälja i din gårdsbutik krävs ett livsmedelsgodkänt kök. Men inte om du bara tänker sälja råvaror som grönsaker, bär, potatis och även honung. Dock kan du kontakta kommunen miljö- och hälsoskyddsnämnd för säkerhets skull innan du sätter i gång.
2. Skatter
Om odlingen är en hobby (det vill säga sker på fritiden, bedrivs utan vinstsyfte och inte är ens huvudsakliga försörjning) räknas den inte som näringsverksamhet. Men även inkomster från hobbyverksamhet är skattepliktiga. Ta reda på vad som gäller hos skatteverket. (I princip är det bara ”försäljning av vildväxande bär, svampar och kottar” som är skattefria upp till 12 500 kronor).
3. Betalningssystem
Kunderna i Portskjulet Swishar numera till 80 procent, vilket har minskat stöldrisken betydligt samtidigt som omsättningen har ökat.
4. Smartaste säljrådet
”Ställ fram lite åt gången!”, är Stefans bästa råd. Fyller han hela potatislåren säljer han knappt någon potatis. Förpackar han dem i påsar och sätter fram ett par åt gången säljer de som smör i solsken – ”folk ska tro att det är det sista man har.”
Läs också: LISTA – gårdsbutiker län för län
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.