Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 januari 2020

Ing-Marie och Stefan driver gårdsbutik på Öland

Björnhovda

Frodig grönkål och knubbiga tomater - fint förpackade och prismärkta. Kunderna strömmar till Ing-Maries och Stefans lilla gårdsbutik på Öland.

 Ing-Marie och Stefan Johansson i öländska Björnhovda säljer överskottet av sin husbehovsodling.
Ing-Marie och Stefan Johansson i öländska Björnhovda säljer överskottet av sin husbehovsodling. FOTO: Karin Wildheim

Mot den gistna plankväggen till ladan blommar en kiwi. Längre in i trädgården växer fikon och persikor.

Klimatet nedanför landborgen vid Kalmarsund är gynnsamt och Mörbylångadalen extra bördig.

200 kvadrat växthus

 Odling i det 200 kvadratmeter stora växthuset.
Odling i det 200 kvadratmeter stora växthuset. FOTO: Karin Wildheim

Kål, bönor, sallat, hallon, haverrot, vitlök och potatis vattnas med eget vatten, liksom det 200 kvadratmeter stora tunnelväxthuset.

 Butiken finns i en täckt gång.
Butiken finns i en täckt gång. FOTO: Karin Wildheim

I det lilla portskjulet säljs överskottsgrönsakerna från husbehovsodlingen.

Det är vad det låter som; en täckt gång som leder genom ladan in från bygatan till innergården.

Läs också: LISTA – här köper du närproducerad mat på nätet

Ing-Marie och Stefan Johansson

Ålder: 63 respektive 66 år.

Bor: På släktgården i Björnhovda på Öland.

Gör: Odlar grönsaker för husbehov och försäljning, driver självplock av hallon och jordgubbar.

Rustika bord

 Att sälja obehandlade råvaror direkt från odlingen kräver inga tillstånd.
Att sälja obehandlade råvaror direkt från odlingen kräver inga tillstånd. FOTO: Karin Wildheim

Här ryms grönsaker, rotfrukter och bär på rustika bord och bänkar. Allt är ekologiskt odlat, vilket ger en del merarbete med ogräsrensning.

 Att förpacka grönsakerna snyggt och potatisen i påsar ökar försäljningen.
Att förpacka grönsakerna snyggt och potatisen i påsar ökar försäljningen. FOTO: Karin Wildheim

De första åren odlade Ing-Marie och Stefan stora mängder basilika i tunnlar och färsk lök och sålde till en stor livsmedelsbutik inne i Kalmar.

Det var mycket jobb med skörd, buntning och paketering och förtjänsten var liten.

Bättre förtjänst

 Alla grönsaker som blir över när Ing-Marie och Stefan tagit det de behöver till husbehov, säljer de i gårdsbutiken.
Alla grönsaker som blir över när Ing-Marie och Stefan tagit det de behöver till husbehov, säljer de i gårdsbutiken. FOTO: Karin Wildheim

När de började sälja direkt till konsumenterna i Portskjulet steg förtjänsten betydligt.

De började blygsamt med en liten cykelkärra med nyskördat och en skylt om självplock av hallon.

I dag hittar både ortsbor och turister till deras gårdsbutik.

Blandad kundkrets

 Vackra buketter från trädgården och egna inläggningar och sylter i fina burkar och flaskor.
Vackra buketter från trädgården och egna inläggningar och sylter i fina burkar och flaskor. FOTO: Karin Wildheim

Även flera restauranger som köper både vanliga grönsaker och mer udda som rädisbaljor och vitlöksknorrar.

– Vi har en väldigt blandad kundkrets: Barnfamiljer, ungdomar och äldre. Många är sommargäster som kommer tillbaka år från år, säger Ing-Marie.

Läs också: Började med hallon vid vägkanten – nu driver de prisade Hallongården

 Ing-Marie och Stefan trivs med sitt liv på släktgården.
Ing-Marie och Stefan trivs med sitt liv på släktgården. FOTO: Karin Wildheim

Så (enkelt) startar du en gårdsbutik – 5 tips!

1. Tillstånd

Om du ska baka, safta, sylta och sälja i din gårdsbutik krävs ett livsmedelsgodkänt kök. Men inte om du bara tänker sälja råvaror som grönsaker, bär, potatis och även honung. Dock kan du kontakta kommunen miljö- och hälsoskyddsnämnd för säkerhets skull innan du sätter i gång.

2. Skatter

Om odlingen är en hobby (det vill säga sker på fritiden, bedrivs utan vinstsyfte och inte är ens huvudsakliga försörjning) räknas den inte som näringsverksamhet. Men även inkomster från hobbyverksamhet är skattepliktiga. Ta reda på vad som gäller hos skatteverket. (I princip är det bara ”försäljning av vildväxande bär, svampar och kottar” som är skatte­fria upp till 12 500 kronor).

3. Betalningssystem

Kunderna i Portskjulet Swishar numera till 80 procent, vilket har minskat stöldrisken betydligt samtidigt som omsättningen har ökat.

4. Smartaste säljrådet

”Ställ fram lite åt gången!”, är Stefans bästa råd. Fyller han hela potatislåren säljer han knappt någon potatis. Förpackar han dem i påsar och sätter fram ett par åt gången säljer de som smör i solsken – ”folk ska tro att det är det sista man har.”

Läs också: LISTA – gårdsbutiker län för län

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen