Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 januari 2019

Inga planer på att öppna Sollefteå BB

Två år har gått sedan nedläggningen av BB i Sollefteå 2017. Sjukhusockupanterna upplever att de fortfarande inte har fått något gehör från politikerna. Nu öppnar den nya regionstyrelsen för dialog.

 Uppåt 3 000 personer har hjälpts åt att ockupera sjukhusfoajén i Sollefteå under två år.
Uppåt 3 000 personer har hjälpts åt att ockupera sjukhusfoajén i Sollefteå under två år. FOTO: IBL

I december uttryckte dåvarande regionrådet Glenn Nordlund (S) att ockupanterna borde lämna sjukhusfoajén av fri vilja.

– Det är inte rimligt att ha en ockupation som pågår hur länge som helst. Jag har respekt för engagemanget men vi behöver naturligtvis ta upp en diskussion om det rimliga att de sitter kvar där i ytterligare fyra år, säger Glenn Nordlund till SVT Västernorrland.

När Glenn Nordlund nu har tillträtt som regionstyrelsens ordförande i Region Västernorrland är tonläget annorlunda.

– Nu när jag sitter här är det viktigt med patientintegritetsfrågorna. Vi söker nu ett tillfälle för en dialog med föreningarna, säger Glenn Nordlund till Land.

Ser ingen anledning att återinrätta BB

 Glenn Nordlund, regionstyrelsens ordförande i Region Västernorrland.
Glenn Nordlund, regionstyrelsens ordförande i Region Västernorrland. FOTO: Anneli Egland

Glenn Nordlund är försiktig med att kommentera ockupanternas vilja att fortsätta tills BB öppnar igen och klargör samtidigt att inställningen till nedläggningen är oförändrad.

– De utgångspunkter som fanns när man fattade besluten under förra mandatperioden handlar om kompetensförsörjning, ekonomi, patientsäkerhet och vårdkvalitet. Som förtroendevald politiker måste man lita på professionerna, säger Glenn Nordlund och fortsätter:

– Detta ser vi inte har förändrats så att det skulle finnas förutsättningar att rulla tillbaka besluten. Däremot tittar vi på andra delar i Sollefteå, till exempel akutkirurgin, som nu ska utredas.

Läs också: Alla våra artiklar om BB Sollefteå hittar du här

Ockupanter står fast

Företrädarna bakom ockupationen välkomnar en dialog, men står fast vid sin ståndpunkt.

– Då får man ju hoppas att de är beredda att göra konkreta förändringar till ett återinförande av ett fullvärdigt akutsjukhus, inklusive BB. Vad är annars tanken med dialogen? säger representanten Linda Selin.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen