Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 november

Ingen morgontidning för Ditte och 10 000 andra landsbygdsbor

Eskelsbo

Från den 15 november kommer inte längre lokaltidningen i Ditte Mobergs brevlåda halländska Elskelbo. Samma gäller 10 000 andra landsbygdsbor i Västsverige som prenumererar på en morgontidning.

 SLUTLÄST. Ditte Moberg i halländska Eskelsbo är en av 10 000 landsbygdsbor som inte kommer få någon morgontidning längre. (Men Land får hon även i fortsättningen, fast med posten).
SLUTLÄST. Ditte Moberg i halländska Eskelsbo är en av 10 000 landsbygdsbor som inte kommer få någon morgontidning längre. (Men Land får hon även i fortsättningen, fast med posten). FOTO: Privat, Istock

Ditte Moberg bor på en gård, i Eskelsbo, 3,5 mil från Halmstad, i Hylte kommun.

Ända sedan hon och hennes sambo flyttade hit för 15 år sedan har de läst sin lokaltidning Hallands-Posten till morgonkaffet.

Nu är det slut på det. Häromveckan fick de ett brev från Stampen Media och dess distributionsbolag VTD om att utdelningen av deras tidning upphör, samma gäller andra i deras närområde.

Vill inte läsa digitalt

De som vill gå över till digital prenumeration i stället erbjuds hjälp med inloggning med mera.

– Vi kommer inte att gå över till digital tidning, att bläddra på en läsplatta är inte alls samma sak. Det är för sorgligt att människor på landsbygden inte ska kunna ha en papperstidning, säger Ditte Moberg.

– Jag tänker också på dem som är äldre, som min 82-åriga granne, som har svårt att klara det digitala. Dessutom har vi ännu ingen fiberuppkoppling här i våra byar, fortsätter hon.

Resultatet tror hon blir att färre får tillgång till lokala nyheter och därmed blir sämre informerade om lokalpolitik, med mera.

Läs också: Prenumerera på tidningen Land

Prenumeranter i Västsverige

Drygt 10 000 av Stampen Medias prenumeranter i västra Sverige, från södra Halland till Bohuslän, har fått ett likadant brev.

Tidningar som berörs är Alingsås Tidning, Bohusläningen, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Härryda-Posten, Kungsbacka-Posten, Kungälvs-Posten, Mark-Posten, Mölndals-Posten, Partille Tidning, ST-tidningen, Strömstads Tidning, TTELA, bland andra.

Enligt Annika Nyberg, VD, för distributionsbolaget VTD, är orsaken att utdelningen till vissa landsbygdsområden inte går runt ekonomiskt.

Ökade kostnader för bränsle

Antalet som vill ha tidningen digitalt har ökat stort medan antalet prenumeranter på papperstidningen har minskat.

– Det tillsammans med ökad bränslekostnaderna, bland annat, har ökat gör att det blir för dyrt att köra ut tidningen när det är långa avstånd mellan prenumeranterna, säger hon.

Lokaltidningarnas ekonomi är extra ansträngd på grund ett stort tapp i annonsintäkter plus ökade pappers- och tryckerikostnader.

100 anställda varslas

Över 100 personer har varslats om uppsägning på Stampen Media och 170 tidningsbud på VTD.

Det stora ”lokaltidningsbolaget” Bonnier News har inga planer just nu på att stoppa utdelning av papperstidningar.

Däremot har man tidigare gjort neddragningar av utgivningen av flera lokala tidningar.

Bonnier News neddragningar

Från sex till tre dagar i veckan: Nya Ludvika Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Tranås Tidning, Smålands Dagblad, Smålands-Tidningen, Vetlanda-Posten, Tidningen Ångermanland och Söderhamns-Kuriren.

Från sex till fyra dagar: Ljusdals-Posten, Hudiksvalls Tidning och Tidningen Ljusnan.

Från fem till tre dagar: Smålänningen.

Från fyra till tre dagar: Värnamo Nyheter, Falköpings Tidning, Skaraborgs Läns Tidning och Västgöta-Bladet.

Dyster utveckling

Även andra lokaltidningar minskar utdelningen av papperstidningar till hushåll i glest befolkade områden, till exempel Borås Tidning, Upsala Nya Tidning och Östgöta-Correspondenten.

En utveckling som vi tyvärr kommer att få se mer av, menar Johan Taubert, VD för branschorganisationen Tidningsutgivarna.

– Det är slutet för papperstidningen på glesbefolkade orter, säger han till SVT Väst.

Fotnot: Land kommer att delas ut med posten i fortsättningen hos prenumeranter som tidigare fått den tillsammans med morgontidningen, och som berörs av indragningarna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen