Ingrid föder upp hästar i världsklass
Svensk hästavel är återigen på frammarsch. En som lyckats är Ingrid Ragnarsson som med sitt företag Northern Jumping föder upp hopphästar i världsklass i Kalix.
Ingrid är född och uppvuxen i Skåne men efter sin veterinärexamen började hon jobba åt Distriktsveterinärerna i Kalix. Det var 24 år sedan flyttlasset gick norrut och här är hon kvar.
De senaste 13 åren har hon haft egen veterinärpraktik med bland annat seminverksamhet. I vintras satte dock kroppen stopp, på grund av reumatism, numera jobbar Ingrid som länsveterinär i Norrbotten. Men intresset och arbetet med den egna aveln har hon kvar.
Läs också: Ovanligt många sjuka hästar av torkan
Tidigt intresse
Avelsintresset fick Ingrid redan i tidig ålder tack vare sin far som drev jordbruk med stort intresse för avel. När hon efter veterinärstudierna skulle köpa en häst var det självklart att det skulle vara ett sto.
1998 föddes Ingrids första föl som kom att heta Northern Light – inspirerad av det vackra norrskenet.
Efter ett par föl bestämde Ingrid sig för att satsa ordentligt. Genom en slump fick hon kontakt med en svensk förmedlare i Tyskland och åkte dit för att titta på ett sto som var till salu.
Läs också: Brandsäkra ditt stall
Samarbete utomlands
Tack vare den resan har hon nu ett fantastisk bra samarbete med uppfödaren Fritz Engelke som driver Kiebitzhof utanför Hannover.
Det var där som Ingrid fick upp ögonen för hur viktiga stona är.
– I Tyskland så pratar man mycket mer om mödernet, vikten av att stoet har presterat eller har släktingar som i flera led har presterat bra. Det är något som jag har tagit till mig. Jag tittar även på hingstens mödernesida. En annan aspekt som också är oerhört viktig, om man ska hålla på med avel och få någon ekonomi i det, är att stona verkligen är fertila. Är de inte det och man får hålla på länge med att få dem dräktiga blir det fort väldigt dyrt, säger Ingrid.
Läs också: Brandöva med hästarna
Tyska ston
Grunden i Ingrids avelsarbete har just varit tyska ston. Ingrid berättar att Fritz en gång sa till henne ”Parar du en svan med en anka så blir det ändå bara en anka”. Det är något som alltid finns med i bakhuvudet.
De framgångsrika stolinjerna som Ingrid har valt kombinerat med bra hingstar har lett till flera eftertraktade avkommor. Avkommorna har visat sig så bra att flera av dem har exporterats utomlands. Den senaste riktigt stora försäljningen var stoet Northern Comme Plot, ”Plotten”.
Det var egentligen tänkt att ”Plotten” skulle vara kvar och tävlas av Ingrids 16-åriga dotter Unni för att sedan gå in i avel. Vid Breederstävlingarna på Flyinge i oktober i fjol var det dock många som fick upp ögonen för det talangfulla stoet och Ingrid fick ett erbjudande hon inte kunde motstå.
Köptes av Peder Fredricson
Det var världstrion Peder Fredricson, Lisen Bratt-Fredricson och belgaren Ludo Philippaerts som köpte ”Plotten”, som nu tävlas framgångsrikt av Ludos son Anthony.
– Det var med delade känslor som jag sålde henne. Hon var det sista stoet jag hade kvar efter en av mina mycket framgångsrika avelsston och jag hade velat föra blodslinjen vidare. Glädjen blev desto större när jag sedan fick möjlighet att köpa tillbaka en syster till henne, Northern Cupcake, så nu kan jag hålla liv i den blodslinjen, berättar Ingrid.
Läs också: Så gör du isglass till hästen
Fördelar i norr
Att bedriva hästavel ända uppe i Kalix är inget som Ingrid tycker är negativt, snarare tvärt om.
– Här uppe har vi stora ytor som hästarna kan få röra sig på, parasittrycket är lågt, vi slipper oftast leriga hagar och luften är bra. Det som blir negativt är när det är dags för hästarna att komma ut och visa sig på tävlingsbanorna. Tävlingstillfällena är få och avstånden blir fort väldigt långa. Ska man då skicka hästarna söderut för att utbildas och visas så går ekonomin förlorad. Med anledning av det så har jag valt att oftast sälja mina uppfödningar redan som föl, säger Ingrid.
Läs också: Så stoppar du masken
Många avkommor
Genom åren så har det blivit många avkommor och när man tittar på listan över Ingrids uppfödningar så blir jag lite nyfiken på hur hon namnger dem.
– Är det ett stoföl så ska de börja på mammans bokstav och är det ett hingstföl så är det pappans bokstav som styr, sedan vill jag gärna att de på något vis ska ha en anknytning till föräldrarnas namn.
Givet, oavsett om det är ett sto eller en hingst, är att Northern finns med, vilket borgar för god norrbottnisk kvalitet som inte går av för hackor.
Läs också: Här har nordsvensken huvudrollen
Gillar trädgård och blommor
Namn: Ingrid Ragnarsson.
Bor: På Björkbackens gård i Bondersbyn, Kalix.
Familj: Maken Börje, tre barn (Attle, Odd och Unni) och ett par hundar, hästar och kor.
Intresse: Trädgård och blommor.
Ingrids 5 bästa tips för dig som vill börja med uppfödning
1. Ska du behålla eller sälja fölet? Det är viktigt att man tar ansvar och är ärlig med sig själv, är stoet tillräckligt bra finns det risk för komplikationer?
2. Vad ska fölet användas till, tävling, hobby? Bra temperament hos föräldrarna är oerhört viktigt i synnerhet om det är frågan om en hobbyhäst.
3. Planerar du att sälja avkomman så bestäm dig och budgetera för när, som föl, unghäst eller utbildad.
4. Ha alltid en buffert, för saker kan gå fel och det kan bli stora oförutsedda utgifter om det vill sig illa.
5. En bra marknadsföring kan vara att sälja till duktiga ryttare vilket möjliggör att hästen uppmärksammas mer.
Gå en digital utbildning
Är du intresserad av att starta upp en häst/avelsverksamhet så finns det många råd och tips att få. LRF Häst har nyligen släppt en digital utbildning, Driva Hästföretag. Det finns även möjlighet att få hjälp av specialiserade hästrådgivare.
Mer information hittar du här www.lrf.se/om-lrf/organisation/branschavdelningar/lrfhast/hastforetagarcentrum/
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.