Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 januari 2018

Ingvar Kamprad värnade om sin landsbygd – donerade miljoner

Hyllningarna strömmar in från hela världen efter beskedet om Ingvar Kamprads bortgång, men det är kanske hemma i Sverige som han är allra mest uppskattad. Sedan 2011 har familjen Kamprad donerat över 144 miljoner till olika satsningar för en levande landsbygd.

 Vid Ikea-varuhuset var Ikea-medarbetaren Viktoria Ljung en av många som hedrade den bortgångne Ingvar Kamprad i helgen.
Vid Ikea-varuhuset var Ikea-medarbetaren Viktoria Ljung en av många som hedrade den bortgångne Ingvar Kamprad i helgen. FOTO: IBL

På Ikea-varuhusen runt om i Sverige hölls vid lunchtid en tyst minut för att hedra grundaren Ingvar Kamprad, som gick bort den 27 januari. Sedan beskedet om hans bortgång har hyllningarna över hans livsgärning strömmat in från världens alla hörn.

– Få personer i modern tid har betytt så mycket för bilden av Sverige i världen som Ingvar Kamprad och hans Ikea, säger Svenska institutets generaldirektör Annika Rembe till TT.

”En föregångare”

På hemmaplan, och framför allt hembygden i Småland, har Ingvar Kamprad genom åren varit en stor inspirationskälla för företagare och entreprenörer. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) anser att Ingvar Kamprad var en föregångare som entreprenör på svensk landsbygd.

– Han visade betydelsen av att ta tillvara hela landets potential. Ingvar har betytt enormt mycket för Sverige. Ikea är ett ju ett av världens starkaste varumärken. Det sprider så mycket positivt kring Sverige. Och Ingvar började ju från noll. Det är en enorm resa som han har gjort, säger han till TT.

Läs också: Kamprads satsning: Träningsläger för nya bolag

Stiftelse donerar miljoner

2011, samma år som Ingvar Kamprad flyttade hem till Småland efter nära 40 år utomlands, grundades Familjen Kamprads stiftelse. Genom donationer från Kamprad själv och Inter Ikea group delar stiftelsen ut 100–150 miljoner kronor varje år till utbildning och forskning, varav en stor del gått till satsningar för en levande landsbygd. Stiftelsen bedrivs i nära samarbete med Linnéuniversitetet i Växjö och projekten ska vara verklighetsnära och göra konkret skillnad.

Läs också: 4,6 miljoner ska ge nycklar till en levande landsbygd

Samma år, 2011, grundade Kamprad också Agunnarydsstiftelsen, som en hyllning till uppväxtorten. Genom en donation på 6 miljoner kronor kunde stiftelsen starta och 2014 sköt Ingvar Kamprad till ytterligare 53 miljoner. Stiftelsen ska verka för att den lilla orten ska visa vad en mindre socken kan åstadkomma för en levande landsbygd.

Räddade lanthandeln

Agunnarydsbon Krister Lindkvist berättar för Smålandsposten om hur Ingvar Kamprad 2005 var delaktig i att en ny lanthandel kunde öppna, då den gamla tjänat ut. Krister Lindkvist skrev själv till Kamprad och berättade om situationen.

– Då fick jag tillbaka ett handskrivet brev där han frågade om det kunde vara en lösning att han gick in med 500 000 om vi själva satsade lika mycket. Han ville ha samverkan, man skulle inte få någonting gratis för då blir man bekväm. Så på några veckor samlade vi ihop 800 000 och Ingvar följde upp det, berättar Krister Lindkvist.

Efter tusentals timmar ideellt arbete stod den nya lanthandeln färdig.

– Ingvar har tagit del i vår samhällsutveckling på ett fantastiskt sätt, säger Krister Lindkvist.

Läs också: Byborna i Liatorp får fiber tack vare Kamprad

Landsbygdsprojekt genom Familjen Kamprads stiftelse:

2 700 000 kronor till Linnéuniversitetet och ett forskningsprojekt om entreprenöriella landsbygdsenklaver.

1 900 000 kronor till forskningsprojektet Towards Sustainable Food Systems: Exploring food, tourism and regional development in Småland. Linnéuniversitetet.

5 900 000 kronor till projektet Efter Hultsfred: Kulturella entreprenörer i spåren efter festivalen. Linnéuniversitetet.

900 000 kronor till projektet Ett framtida kompetenscentrum – skogen och dess produkter för en levande småländsk landsbygd. Linnéuniversitetet.

25 000 000 kronor till Ung Företagsamhet 2015-2019.

Anslaget till organisationen Ung Företagsamhet omfattar fem miljoner kronor årligen och ska användas för att få fler ungdomar att prova sitt entreprenörskap. Landsbygdskommuner och elever på gymnasieskolans yrkesprogram kommer särskilt att prioriteras.

2 900 000 kronor till projektet Alternativa affärsmodeller och korta försörjningskedjor: Analys av bönders direktkanaler till konsument. Lunds universitet.

3 600 000 kronor till Centrum för interprofessionell samverkan och sambruk inom akutvård (Fokus på en effektiv akutvård för människor på landsbygden). Linnéuniversitetet.

4 000 000 kronor till Centrum för ledarskap i Småland (tidigare Smålea). Ledarskapskurser som också ska inbegripa företag på landsbygden. Ett projekt vid Linnéuniversitetet i samverkan med Region Kronoberg och Regionförbundet i Kalmar län.

4 000 000 kronor till projektet En levande landsbygd genom entreprenörskap i nya verksamheter. Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Projektet är ett samarbete mellan Entreprenörskapsforum, Blekinge Tekniska Högskola och Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

5 200 000 kronor till projektet Huseby i världen (stärker turistnäringen och därmed landsbygden. Linnéuniversitetet. Projektet är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet och Huseby Bruk AB.

3 600 000 kronor till SLU och ett projekt för att få bort de flaskhalsar som hindrar hemmaberett kraftfoder att användas mer.

3 200 000 kronor till ett projekt vid SLU som syftar till att undersöka hela kedjan från hur olika faktorer på gården, till exempel produktion och hantering av grovfodret, påverkar mjölkens sammansättning och egenskaper i slutändan kvalitén på hårdosten.

5 000 000 kronor till projektet Kvinnors entreprenörskap för en levande landsbygd?, ett samarbete mellan Högskolan i Jönköping, Linköpings universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Stockholms universitet. Högskolan i Jönköping.

4 600 000 kronor till projektet Nycklar till en levande landsbygd – olika former av entreprenörskap i samspel med omgivningen. Projektet är ett samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet och tre regioner: Gotland, Uppland och Västmanland.

900 000 kronor till projektet Växtnäring från organiska restprodukter för hållbar grönsaksproduktion i moderna odlingssystem. Sveriges lantbruksuniversitet.

4 000 000 kronor till projektet Entreprenörskap i lokala medier på landsbygden. Ett projekt i samarbete mellan Mittuniversitetet och Lunds universitet samt ett urval av kommuner och entreprenörer på landsbygden.

2 900 000 kronor till ett projekt med syfte att belysa lantbrukssatsningar som misslyckats och reda ut varför. Sveriges lantbruksuniversitet.

3 000 000 kronor till ett projekt om Integration av nyanlända i glesbygd genom Komvux, SFI och högskoleutbildning via kommuners lokala lärcentra. Umeå universitet.

1 700 000 kronor till projektet Tillväxt och trygghet – integration genom odling. Projektet genomförs av Sveriges Lantbruksuniversitet Alnarp i samverkan med Malmö högskola, Hushållningssällskapet, Xenofilia AB och Arbetsförmedlingen.

Läs också: Ikea-namn inspirerar amerikanska föräldrar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen