Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 juni 2018

Läs Ingvar Kamprads sista hälsning

Ett brev från Ikea-grundaren Ingvar Kamprad har hittats. Den sista hälsningen är adresserad till alla medarbetare på möbeljätten. Nu har företaget publicerat det sista brevet från Kamprad till allmänheten.

– Jag saknar allt, skrev Kamprad i sin känslosamma sista hälsning.

 Ett sista brev från Ikea-grundaren Ingvar Kamprad har hittats.
Ett sista brev från Ikea-grundaren Ingvar Kamprad har hittats. FOTO: Piero Oliosi

Ett sista brev från möbelgiganten Ikeas grundare Ingvar Kamprad har hittats. Brevet är adresserat till de som Kamprad kallade sin ”Ikea-familj”.

Det är ett sorts avskedsbrev till personalen, med instruktioner om hur företagets traditioner ska leva vidare.

– Vi har idag delat brevet med våra medarbetare runt om i hela världen och vi ville också dela det med er, säger Ikeas presschef Johanna Blomqvist till Smålänningen.

Nedan följer brevet från Ingvar Kamprad i sin helhet:

”Kära hela IKEA-familjen

Tack och farväl!

Så är min egen saga slut. Ett fantastiskt liv, lite jobbigt ibland, men att under så många år ha fått vara tillsammans med världens bästa medarbetare överskuggar allt. Dessutom, att få ha en kär familj som alltid ställer upp.

Jag saknar allt. Alla kramarna och handslagen, som understryker detta viktiga tillsammans, en skön smärta i handen efter de 1500 handslagen under julfesten i Älmhult.

Det jag visste och kunde har jag lärt av dig ute på våra golv tillsammans med dig. Därför blir mitt första råd till dig: glöm aldrig att mentorskapet är den viktigaste formen för utbildning och lycka. Du som tillhör den äldre generationen, lär den nya generationen vår unika affärsidé och vår företagskultur, där alla medarbetare är viktiga och måste få veta detta, om vikten att följa våra idéer ut i verkligheten. Om vår sociala mission och vårt arbete för en bättre värld för de många människorna och vad entusiasm, ödmjukhet och viljestyrka betyder för din egen lycka och vår vidare framgång.

Och du som tillhör den nya generationen, sök din mentor och lär dig av henne/honom. Du för med dig nya kunskaper som din mentor gärna vill lära sig. Detta är världens bästa win/win situation.

Det jag längtat mest efter under de senaste 10 åren är beslutskraft och enkelheten och det sunda förnuftets återkomst. Själv har jag aldrig trott på statistik med sina kurvor och staplar eller rigida marknadsundersökningar – de är bara en pytteliten del av sanningen. De är ofta beslutskraftens stora fiender. Enkelheten och det sunda förnuftets tid är visst inte förbi, men hoten är många.

Jag hoppas av allt mitt hjärta att ni vill ge samma generösa förtroende till sönerna Peter, Jonas och Mathias som ni under alla år har givet till mig. De har alla tre lovat att tillsammans med er föra vårt verk vidare i tjänst åt de många människorna. Hemmet är och förblir det centrala i varje människas liv.

Till slut byter jag bara ut ett ord i min ständigt aktuella slutfras. Du vet vilket. Lev väl. Ni står just i början – underbara framtid.

Eran tillgivne

Ingvar Kamprad”

Ingvar Kamprad gick ur tiden den 27 januari 2018, 91 år gammal.

Läs också: Ingvar Kamprad värnade om sin landsbygd – donerade miljoner

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen