Inlandsupproret samlar till manifestation
På lördag genomförs manifestationer i Hagfors, Åsele, Vilhelmina, Lycksele och Sorsele. Det är Inez Abrahamzons inlandsuppror som har tagit fart.
I mars i år skrev Inez Abrahamzon från Latikberg det Facebooksinlägg som satte fart på Sverige. I inlägget manade hon eldsjälar på landsbygden att organisera mot en orättvis fördelningspolitik.
Konkret innebär det att hon vill se saker som bredband till hela Sverige, tillgång till högre utbildning i glesbygd och avskrivning av studielån för boende på landet.
Manifestationerna är inte jippon
Inez pekade på att det finns en landsbygdskommitté vars 75 förslag till förbättringar ännu inte genomförts.
– Jag tror på lokal mobilisering. Manifestationerna är inga jippon utan handlar om folkbildning och att öka den lokala medvetenheten.
– Man kan tänka att manifestationer på fem platser är ett litet uppror, men detta är bara början.
Läs också: Efter avblåsningen: Nu planerar Bensinupproret nya aktioner
Kritisk till Bensinupproret
Samtidigt gror det missnöjen på flera håll i Sverige. Den senaste veckan har bensinupproret fått stor uppmärksamhet och i helgen manifesterade nära tusen personer mot skolnedläggningar i Luleå.
Inez tror att sociala medier spelar en viktig roll i att det gått att engagera så mycket människor just nu.
– Samtidigt tycker jag att det är lättköpt med till exempel ett bensinuppror och att man måste vara mer specifik än så. Inlandsupproret vill se specifika anpassningar på landsbygden, annars riskerar klyftorna att öka, säger Inez.
Vill ta efter Kanada och Norge
Gensvaret har varit enormt. Så väl kustbor som förortsbor har hört av sig och sagt att de stödjer Inez uppror.
– Det känns otroligt. Människor kommer till och med fram till mig i grönsaksdisken och vill prata om våra förslag, säger Inez.
Inlandsupproret pekar även på att landsbygdens naturresurser exploateras. I länder som Kanada, Norge och Tyskland finns system som ser till att delar av vinsten stannar i närområdet.
– Sverige är faktiskt ganska unikt när det gäller att ”roffa åt sig” respektive ”ge bort” naturresurser. Stora företag hämtar råvaror från landsbygden utan några återinvesteringar.
Nästa steg för Inlandsupproret
I början på året hoppades Inez kunna skapa opinion i tid för EU-valet den 26 maj. Hon inser nu att det är kort om tid, men siktar på att ha en ännu starkare röst inför nästa EU-val.
– Fördelningspolitiken börjar redan i Bryssel. Nästa steg för oss blir att samla människor från ett 30-tal landsbygdskommuner och åka till Stockholm. Min drömbild är att vi kan vara ett tusental personer som manifesterar utanför Rosenbad.
Det vill Inlandsupproret åstadkomma
- Stärka och peppa lokala politiker.
- Få igenom landsbygdskommitténs 75 förslag.
- Förändra fördelningspolitiken så att landsbygden får mer resurser.