Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 maj 2019

Inlandsupproret samlar till manifestation

På lördag genomförs manifestationer i Hagfors, Åsele, Vilhelmina, Lycksele och Sorsele. Det är Inez Abrahamzons inlandsuppror som har tagit fart.

 Inez Abrahamzon står bakom Inlandsupproret som nu samlar för en första omgång av lokala manifestationer.
Inez Abrahamzon står bakom Inlandsupproret som nu samlar för en första omgång av lokala manifestationer. FOTO: Arkiv

I mars i år skrev Inez Abrahamzon från Latikberg det Facebooksinlägg som satte fart på Sverige. I inlägget manade hon eldsjälar på landsbygden att organisera mot en orättvis fördelningspolitik.

Konkret innebär det att hon vill se saker som bredband till hela Sverige, tillgång till högre utbildning i glesbygd och avskrivning av studielån för boende på landet.

Manifestationerna är inte jippon

Inez pekade på att det finns en landsbygdskommitté vars 75 förslag till förbättringar ännu inte genomförts.

– Jag tror på lokal mobilisering. Manifestationerna är inga jippon utan handlar om folkbildning och att öka den lokala medvetenheten.

– Man kan tänka att manifestationer på fem platser är ett litet uppror, men detta är bara början.

Läs också: Efter avblåsningen: Nu planerar Bensinupproret nya aktioner

Kritisk till Bensinupproret

Samtidigt gror det missnöjen på flera håll i Sverige. Den senaste veckan har bensinupproret fått stor uppmärksamhet och i helgen manifesterade nära tusen personer mot skolnedläggningar i Luleå.

Inez tror att sociala medier spelar en viktig roll i att det gått att engagera så mycket människor just nu.

– Samtidigt tycker jag att det är lättköpt med till exempel ett bensinuppror och att man måste vara mer specifik än så. Inlandsupproret vill se specifika anpassningar på landsbygden, annars riskerar klyftorna att öka, säger Inez.

Vill ta efter Kanada och Norge

Gensvaret har varit enormt. Så väl kustbor som förortsbor har hört av sig och sagt att de stödjer Inez uppror.

– Det känns otroligt. Människor kommer till och med fram till mig i grönsaksdisken och vill prata om våra förslag, säger Inez.

Inlandsupproret pekar även på att landsbygdens naturresurser exploateras. I länder som Kanada, Norge och Tyskland finns system som ser till att delar av vinsten stannar i närområdet.

– Sverige är faktiskt ganska unikt när det gäller att ”roffa åt sig” respektive ”ge bort” naturresurser. Stora företag hämtar råvaror från landsbygden utan några återinvesteringar.

Nästa steg för Inlandsupproret

I början på året hoppades Inez kunna skapa opinion i tid för EU-valet den 26 maj. Hon inser nu att det är kort om tid, men siktar på att ha en ännu starkare röst inför nästa EU-val.

– Fördelningspolitiken börjar redan i Bryssel. Nästa steg för oss blir att samla människor från ett 30-tal landsbygdskommuner och åka till Stockholm. Min drömbild är att vi kan vara ett tusental personer som manifesterar utanför Rosenbad.

Det vill Inlandsupproret åstadkomma

  • Stärka och peppa lokala politiker.
  • Få igenom landsbygdskommitténs 75 förslag.
  • Förändra fördelningspolitiken så att landsbygden får mer resurser.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen