Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 juni 2017

Inte mätt på midsommar? Här kan du fira igen!

Dala-Floda

Är detta Dalarnas bäst bevarade hemlighet? För är du sugen på mer midsommar efter helgen kan du ta dig till Dala-Floda nästa vecka. Där inträffar något som få känner till.

Komidsommarfesten i Dala-Floda infaller andra helgen i juli och föregås av ”vecku inna” – alltså festligheter en vecka innan.

Förr firades inte traditionell midsommar här, eftersom “kullorna” då var uppe med korna i fäbodarna. Men andra helgen i jul återvände kullorna till byn för att slå och bärga höet. Och då blev det såväl fest som dans.

Marknad, spelmän och dans

Numera firas både midsommar och Komidsommar i Dala Floda. Det senare med bland annat marknad, utställningar, folkdans, spelmän, konserter och dans.

I år går kalaset av stapeln den 2-9 juli, på programmet under ”vecku inna” finns allt från guidade turer till yoga och jazzkvällar. Du kan lära dig slå med lie och tävla i metning.

Veteranbilar och kurbitsmåler

För de fordonsintresserade ordnas parad med veterantraktorer, veteranbilar och Landrovers, båtregatta och veteranmopperally. För dig som gillar hantverk erbjuds fritt måleri vid staffli, virkning och kurs i kurbitsmåleri.

En Jurta, ett slags nomadtält, kommer att resas under veckan som det går att övernatta i.

Hupplek och folkdräkter

Själva ”Kofestlördagen” blir det bland annat marknad, Kofestlunch, uppvisning av Huppleken – en ålderdomlig dans från trakten till musik av Flodaspelmän, Komidsommarkonsert och dans i folkets park.

Dagen efter, ”Fôstsôndan”, anordnas gudstjänst med spelmän och körsång där alla besökare gärna får komma i folkdräkt.

Läs mer på dala-floda.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen