Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 oktober 2018

IP Only: ”Att bygga på landsbygden tar längre tid än vi trott”

Lands läsare har framfört synpunkter på att installationen i glesbygden drar ut på tiden och att arbetet inte sköts som det borde. Ingen från IP Only vill bemöta kritiken muntligt, men företagets presschef, Niclas Karnhill, mejlar de här svaren.

 – Att bygga på landsbygden betyder ökade avstånd, fler markavtal som måste förhandlas och därtill en svårarbetad terräng, säger Niclas Karnhill, presschef på IP Only.
– Att bygga på landsbygden betyder ökade avstånd, fler markavtal som måste förhandlas och därtill en svårarbetad terräng, säger Niclas Karnhill, presschef på IP Only. FOTO: Pressbild

Installationen tar lång tid

– Vår ambition är alltid att följa de tidsplaner som är fastställda i projekten. Men ibland kan förhandlingar om privata markavtal och tillstånd från Trafikverket dra ut på tiden i fiberbranschen – och även för oss. Vi kommunicerar eventuella förseningar regelbundet i våra informationsbrev till våra kunder.

Alla markägare har inte fått markavtal

– Vi tecknar givetvis markavtal med samtliga markägare som berörs i projekten. Om något fel har uppstått någonstans så får vi titta på det enskilda fallet.

Läs också: Kritik mot IP Only – för långsamma leveranser

Fibern hamnar för nära marken

– Vad gäller grävningar och grävdjup går även detta i linje med Robust fiber. Vi är konsekventa med grävdjupet om inte särskilda skäl finns, och då ska avvikelserna lyftas av entreprenören. Särskilda skäl kan exempelvis vara påträffat berg eller annan utmanande terräng. Om vi upptäcker grund förläggning så registreras ärendet och vi gör en utredning tillsammans med entreprenören och utser tillsammans en oberoende besiktningsman. Därefter gör vi en åtgärdsplan.

Marken återställs inte

– Vi återställer givetvis alltid efter utförda schakter och egenkontroller upprättas med våra entreprenör. Ibland uppstår diskussioner gällande nivån kring återställningsarbeten och då registrerar vi ärendet och agerar.

Läs också: Byborna får fiber tack vare skarvsladd från garage

Den 28 september i år publicerade IP Only det här uttalandet på sin sajt:

– Branschen har haft vissa utmaningar. Fiberaktörerna har gått från en tätortsutbyggnad till att bygga mest på landsbygden. Det betyder ökade avstånd, fler markavtal som måste förhandlas, en tillståndsprocess som ofta tagit lång tid och därtill en svårarbetad terräng. Allt detta har resulterat i att utbyggnaden tar längre tid än vi förväntat oss.

Läs också: Pontus i Bergsjö: ”Vi har väntat längst i landet på fiber”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen