Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 november 2018

IP Only: ”Kunder som väntat för länge ska slippa avgift”

Efter kritiken mot bredbandsbolaget IP Only erkänner företaget att det finns kunder som fått vänta för länge på installationen av fiber.

– Vi ska gå igenom de fallen och vi ska självklart släppa dem utan kostnader, säger presschefen Niclas Karnhill.

FOTO: IP Only/Istock

Lands granskning av utbyggnaden av fibernätet utanför städerna har visat att många fått vänta i åratal och att de har svårigheter att ta sig ur avtalen med bolaget IP Only, men också att fiberrören grävts ned för dåligt.

De uppmärksammade exemplen har gett IP Only en bättre bild av de problem som uppstått på landsbygden.

IP Only lovar kunderna ska få avbeställa

– Bevakningen har tydliggjort våra utmaningar och att vissa kunder blivit försenade. Vi ska gå igenom de fallen och vi ska självklart släppa dem utan kostnader. Artiklarna ger oss möjlighet att förbättra oss, säger Niclas Karnhill.

Han konstaterar att kraven på avbeställningsavgifter för de som velat lämna IP Only har varit för stränga.

– När det gäller de som fått vänta för länge har vi varit för hårda. När det är för lång väntetid ska vi hellre fria än fälla.

Läs också: Drabbade markägaren Olle: ”IP Only har inte klarat jobbet på landsbygden”

Svårare bygga på landsbygden

Karnhill betonar dock att dagens riktlinjer för branschen är ganska otydliga.

Det är inte helt klart vad som gäller på landsbygdsbygden. Där är det betydligt svårare att bygga, men rådgivningen från Konsumentverket gjordes för tätorter.

IP Only kan inte heller själva ge någon exakt tidsangivelse för hur lång byggtiden får vara. De avgör vilka som får betala avgifter ”från fall till fall”.

Försäkring för investering

Till grund för bedömningarna ligger hur mycket bolaget investerat i området och om det uppstått förseningar som legat utanför deras kontroll, som till exempel lång handläggningstid för grävtillstånd från Trafikverket.

– Vi tar ut en avbeställningsavgift om vi har upparbetade kostnader i ett område. Det är en försäkring vi måste ha för att kunna investera. Men om vi inte gjort några investeringar på platsen och det gått över 24 månader från det att avtalet ingåtts har vi inget att be om kompensation för.

Läs också: Pontus i Bergsjö: ”Vi har väntat längst i landet på fiber”

Misstag som begåtts

I SVT:s konsumentprogram Plus berättade en kvinna i Dannemorabygden att hon fått krav på att betala 4 900 kronor i avbeställningsavgift fastän hon väntat i över 24 månader utan att få fiber från IP Only, och inget grävarbete utförts. Ett par i Tierps kommun har fått samma krav efter att ha väntat på installation i över 20 månader och inte ens fått ett byggbeslut.

Enligt Fredrik Karlsson, affärschef på IP Only, är det två exempel på misstag som begåtts.

– De ska inte betala något. Alla som sitter i liknande situationer ska inte behöva betala, säger han till SVT.

Riktlinjer för grävdjup

Flera klagomål mot IP Only har också gällt att fibernätet inte lagts på det rekommenderade djupet på 60 centimeter, utan betydligt grundare på sina håll.

– När det gäller grävdjup har vi egna hårda riktlinjer. Uppfylls inte de får våra entreprenörer göra om och återställa, säger Niclas Karnhill.

Läs också: IP Only svarar på kritiken: ”Att bygga på landsbygden tar längre tid än vi trott”

Diskussioner om tolkning

Nu har IP Only inlett diskussioner med både Konsumentverket och branschens och myndigheternas gemensamma organisation, Telekområdgivarna, om hur Konsumentverkets vägledning ska tolkas.

– De riktlinjer som finns är gjorda utifrån en tätortsutbyggnad och det är just riktlinjer, det står ”bör”. Men jag kommer inte vara nöjd förrän alla våra kunder har fiberanslutning.

Läs också: Hundratals ARN-anmälningar mot IP Only – det här gäller

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen