Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 januari 2018

IP-Only vill reda ut turerna kring bredbandsutbyggnaden

Bredbandsleverantören IP-Only har fått en hel del kritik från bland annat LRF för sitt sätt att bygga ut bredband i Sverige. Enligt LRF har IP-Only fortfarande utmaningar framför sig, men visar vilja till förbättring.

FOTO: Istock

LRF har drivit frågan om ökad bredbandsutbyggnad bland annat genom att på olika sätt stimulera intresset för marknadens aktörer att bygga bredband på landsbygden. Men när bredbandsutbyggnaden därefter har tagit fart, har det uppstått lite av ett Vilda Västern, skriver ATL.

En av de tongivande bredbandsleverantörerna, IP-Only, har fått en hel del kritik för sitt sätt att bygga ut bredbandet. Kritiken har bland annat gällt bristande nedgrävning av fiberkablar, hänvisningar till påstådda LRF-avtal och krångel vad gäller markersättning vid kabelutbyggnad.

Läs också: Vad får vi lantisar för pengarna?

Möte i december

I mitten av december hade LRF ett möte med IP-Only för att diskutera den kritik som har framförts och för att låta operatören förklara hur företaget agerar under den framtida utbyggnaden.

– Det var ett bra möte. IP-Only vill göra rätt, men de har en del utmaningar och vi kommer att ha en fortsatt dialog, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström, till LRF.

Läs också: ”Staten överger landsbygden när kopparnätet klipps”

Måste ske rätt

Mötet mellan IP-Only och LRF:s ledning var en uppföljning av tidigare regionala möten med LRF. Det ägde rum mellan Palle Borgström och IP-Onlys vd Henrik Ringmar

– I grunden är vi positiva till företag som vill gräva bredband. Men det måste förstås ske på rätt sätt, säger Palle Borgström.

Idag arbetar IP-Only och äganderättsexperter på LRF Konsult på ett förslag för att reglera ansvaret i avtalet på ett bättre sätt, exempelvis när skador uppstår på kablar i normalt jord- och skogsbruk.

Läs också: Ministern: Lång resa kvar till lika möjligheter i hela landet

Behöver inleda dialog

IP-Only försäkrar att kabeln ska läggas på ett bra sätt, enligt gällande branschstandard. Men det sker ett och annat misstag, som operatören behöver få reda på för att rätta till felen. När entreprenörer gräver på fel ställen behöver de inleda en dialog med markägarna.

IP-Only försäkrade LRF om att meningen är att markägarna ska få en kontakt innan grävningen påbörjas, uppger Palle Borgström.

Han sammanfattar mötet med IP-Only med att företaget vill göra saker på ett bra sätt, men att det kvarstår utmaningar att ta hand om.

– Det var positivt att de betonade att de vill att vi hör av oss när vi märker att något är felaktigt. Vi har en löpande dialog, säger Palle Borgström.

Läs också: Fixa fiber till byn – 5 goda råd på vägen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen