Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 augusti 2019

FN:s klimatpanel: Ändrade matvanor ett måste för klimatet

Vegetarisk kost har mindre klimatpåverkan än kött samtidigt som en tredjedel av all mat slängs. I dag kom FN:s klimatpanels globala rapport.

– Vi är bland de bättre i världen på hållbarhet men vi kan göra ännu mer, säger Maria Dirke, LRF:s expert på klimat och hållbarhet.

 Ny specialrapport pekar på sambandet mellan utsläpp och skogs– och jordbruk.
Ny specialrapport pekar på sambandet mellan utsläpp och skogs– och jordbruk. FOTO: Istock

FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) släppte på torsdagen sin sammanställning av forskning om markanvändning.

I rapporten slår de fast att utsläppen av växthusgaser från matproduktion måste minska, skriver DN.

Läs också: Därför är svenskt kött bättre än importerat

Jordbruk och skogsbruk utsläppsbovar

Världens länder har satt ett mål i FN att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att det ska nås krävs minskade koldioxidutsläpp.

– Verksamheter som jordbruk och skogsbruk utgör en stor del av de globala utsläppen, säger Markku Rummukainen, Sveriges representant i IPCC, till DN.

Växtbaserad mat har mindre klimatpåverkan än köttproduktion, samtidigt förbrukar jordbruket cirka 70 procent av de globala vattenresurserna.

Läs också: Avokado en miljöbov – använd bondböna

Hållbara matvaror nyckeln

Den brukade marken är å andra sidan också med och absorberar motsvarande en tredjedel av koldioxidutsläppen, konstaterar panelen.

Skogen binder kol och frågan om att plantera nya träd vart eftersom de huggs ned är därför viktig.

Det är en komplex bild av att vi behöver bruka marken på rätt sätt som växer fram.

– Hållbara matvanor kan bidra till minskade utsläpp och trycket på markanvändning genom att hållbart få fram fler kalorier på samma yta. Men det finns också ganska stora variationer mellan olika regioner, olika system och skötselsätt, säger Markku Rummukainen till tidningen.

Sverige är en förebild

På Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är man sedan länge medveten om allvaret i situationen och menar att Sveriges bönder jobbar i rätt riktning.

– Vi är bland de bättre i världen på hållbarhet men vi kan göra ännu mer, säger Maria Dirke, LRF:s expert på klimat och hållbarhet.

– Andra länder ser upp till Sverige och intresserar sig för vår produktion. Vi ligger i framkant vad gäller metoder och kunskap om hållbarhet. Rapporten är värdefull när vi fortsätter att utvecklas.

Läs också: Så blir resultatet om vi inte minskar våra utsläpp radikalt

Måste sluta slänga mat

En tredjedel av all mat som produceras blir svinn, konstaterar rapportskrivarna. Utsläpp som produktionen av försummad mat stått för har därmed skett helt i onödan.

– Att minska matsvinnet innebär bara vinster, säger Markku Rummukainen.

Sverige kan växla upp

Jord– och skogsbruk påverkas av den ökenspridning, extremvärme och inverkan på biologisk mångfald som koldioxidutsläppen har, konstaterar panelen.

– I takt med att andra delar av världen får allt mer obrukbar mark kanske Sverige behöver börja bruka det som i dag kallas överskjutande areal, mark som inte används för jord– eller skogsbruk, för att säkra livsmedelsförsörjningen globalt, resonerar Maria Dirke på LRF.

– Om vi ska nå klimatmålen måste alla utsläpp minskas ned till noll, säger Markku Rummukainen.

Läs också: Blogg: Svenska kossor är miljövänliga

Om rapporten

IPCC:s rapport är sammanställd av 170 forskare från 52 länder. Den fokuserar på klimatpåverkan genom markanvändning och har tagit två år att författa.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen