FN:s klimatpanel: Ändrade matvanor ett måste för klimatet
Vegetarisk kost har mindre klimatpåverkan än kött samtidigt som en tredjedel av all mat slängs. I dag kom FN:s klimatpanels globala rapport.
– Vi är bland de bättre i världen på hållbarhet men vi kan göra ännu mer, säger Maria Dirke, LRF:s expert på klimat och hållbarhet.
FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) släppte på torsdagen sin sammanställning av forskning om markanvändning.
I rapporten slår de fast att utsläppen av växthusgaser från matproduktion måste minska, skriver DN.
Läs också: Därför är svenskt kött bättre än importerat
Jordbruk och skogsbruk utsläppsbovar
Världens länder har satt ett mål i FN att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. För att det ska nås krävs minskade koldioxidutsläpp.
– Verksamheter som jordbruk och skogsbruk utgör en stor del av de globala utsläppen, säger Markku Rummukainen, Sveriges representant i IPCC, till DN.
Växtbaserad mat har mindre klimatpåverkan än köttproduktion, samtidigt förbrukar jordbruket cirka 70 procent av de globala vattenresurserna.
Läs också: Avokado en miljöbov – använd bondböna
Hållbara matvaror nyckeln
Den brukade marken är å andra sidan också med och absorberar motsvarande en tredjedel av koldioxidutsläppen, konstaterar panelen.
Skogen binder kol och frågan om att plantera nya träd vart eftersom de huggs ned är därför viktig.
Det är en komplex bild av att vi behöver bruka marken på rätt sätt som växer fram.
– Hållbara matvanor kan bidra till minskade utsläpp och trycket på markanvändning genom att hållbart få fram fler kalorier på samma yta. Men det finns också ganska stora variationer mellan olika regioner, olika system och skötselsätt, säger Markku Rummukainen till tidningen.
Sverige är en förebild
På Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är man sedan länge medveten om allvaret i situationen och menar att Sveriges bönder jobbar i rätt riktning.
– Vi är bland de bättre i världen på hållbarhet men vi kan göra ännu mer, säger Maria Dirke, LRF:s expert på klimat och hållbarhet.
– Andra länder ser upp till Sverige och intresserar sig för vår produktion. Vi ligger i framkant vad gäller metoder och kunskap om hållbarhet. Rapporten är värdefull när vi fortsätter att utvecklas.
Läs också: Så blir resultatet om vi inte minskar våra utsläpp radikalt
Måste sluta slänga mat
En tredjedel av all mat som produceras blir svinn, konstaterar rapportskrivarna. Utsläpp som produktionen av försummad mat stått för har därmed skett helt i onödan.
– Att minska matsvinnet innebär bara vinster, säger Markku Rummukainen.
Sverige kan växla upp
Jord– och skogsbruk påverkas av den ökenspridning, extremvärme och inverkan på biologisk mångfald som koldioxidutsläppen har, konstaterar panelen.
– I takt med att andra delar av världen får allt mer obrukbar mark kanske Sverige behöver börja bruka det som i dag kallas överskjutande areal, mark som inte används för jord– eller skogsbruk, för att säkra livsmedelsförsörjningen globalt, resonerar Maria Dirke på LRF.
– Om vi ska nå klimatmålen måste alla utsläpp minskas ned till noll, säger Markku Rummukainen.
Läs också: Blogg: Svenska kossor är miljövänliga
Om rapporten
IPCC:s rapport är sammanställd av 170 forskare från 52 länder. Den fokuserar på klimatpåverkan genom markanvändning och har tagit två år att författa.