För "Hönsmamma" Isabelle har höns blivit en livsstil
Isabelle Karlström älskar verkligen höns. Förutom hundratals värphöns och kycklingar har hon klänningar, strumpor och örhängen med hönsmotiv. Följ med hem till "Hönsmamman" som har flera tusen följare på sociala medier.
KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Försiktigt lyfter Ian upp en tre veckor gammal kyckling i sina små händer medan hans mamma Isabelle kontrollerar att äggkläckningsmaskinen fungerar som den ska.
I vårsolen ute på gårdsplanen står hans två år äldre storebror Loa och tittar på när deras pappa backar med en stor traktor.
– Pojkarna har lite olika intressen, säger Isabelle med ett leende. Ian gillar mest hönsen och brukar vara med mig, medan Loa tycker om stora maskiner och hellre följer med sin pappa.
Mycket jobb
Det händer mycket när Land är på besök hemma hos Isabelle Karlström – mer känd som ”Hönsmamman” – och hennes man Markus på deras gård i Kråkerum norr om Karlskrona.
Tuppar gal, höns kacklar, får bräker och det kommer en strid ström av besökare som vill köpa ägg i hennes gårdsbutik.
Läs också: Sara Weiland i Galtabäck är hönsfotograf
Markus hinner knappt mer än hälsa innan han måste åka till ett av sina jobb.
– Man kan säga att både jag och Markus har tre jobb, säger Isabelle. Förutom att driva gården, gårdsbutiken och försäljningen av ägg är jag lärare för sjuksköterskeelever. Markus driver en maskinstation här på gården samtidigt som han är ansvarig för en linjefärja i Blekinge skärgård.
Lamm och utegrisar
På sin gård som ligger naturskönt ett par kilometer väster om det lilla samhället Jämjö har Isabelle och Markus ett hundratal värphöns och 130 tackor. I en hage bökar dessutom tre suggor och en galt av lantrasen Linderödsgris och nere vid hönshuset spatserar några vaktlar och ankor.
– Som mest har vi haft ett par hundra höns, men på grund av fågelinfluensan då vi inte kunde låta hönsen springa fritt utomhus har jag dragit ner på antalet. Jag vill att mina höns ska ha gott om utrymme och må bra.
Ovana lantbrukare
Berättelsen om hur Isabelle blev ”Hönsmamman” med egen hemsida och ett par tusen följare på sociala medier började när hon och Markus köpte gården i Kråkerum 2014.
Ingen av dem var av bondsläkt och ingen av dem hade någon erfarenhet sedan tidigare av lantbruk. Hon var utbildad distriktsköterska och han var styrman (!) som seglade på världshaven.
– Jag har däremot alltid haft häst och när jag var i tonåren köpte mina föräldrar en hästgård eftersom de tyckte det var jobbigt att köra tre hästintresserade döttrar till olika stall, säger hon.
Drömde om höns
Det var där hon träffade sin blivande man Markus för drygt 15 år sedan. Han var hemma från sjön och hjälpte sina föräldrar som byggde ett hus i närheten av Isabellas föräldrars gård.
– Jag red förbi en dag och vi började prata med varandra. Sedan dess har jag och Markus varit ett par.
När de flyttade in på gården hade de med sig hennes tre hästar. Dessutom hyrde de ut stallplatser till ytterligare elva hästar. Men tvingades avveckla det då det var svårt att kombinera med småbarn, och då blev hönor ett alternativ
– Jag har alltid velat ha egna höns och nu kunde jag förverkliga den drömmen. Jag såg faktiskt till att jag fick tillträde till hönshuset innan vi fick tillträde till gården så att jag kunde måla det, säger hon med ett skratt.
Lättskött
Det började med tre höns och Isabelle upptäckte att det gick utmärkt att kombinera fjäderfäna med livet som hårt arbetande småbarnsmamma.
– Höns är relativt lättskötta och man kan arbeta med dem tillsammans med barn. Det går utmärkt att parkera barnvagnen utanför hönshuset utan att man behöver vara orolig. Dessutom ger hönsen goda ägg.
När hönsen blev fler och fler upptäckte Isabelle att de värpte så mycket ägg att familjen och deras vänner omöjligt skulle kunna äta upp alla. Det var då hon startade gårdsbutiken i en byggnad på gården.
Egen gårdsbutik
I dag har hon dessutom en butik med charkuteri i Jämjö där hon säljer ägg, lammkött och andra produkter från gården och närliggande gårdar. Hon säljer även via rekoringarna i Karlskrona och Kalmar.
– Jag har provat många olika raser av höns. Det har tagit några år i att landa i vilka jag tycker jag vill satsa på. Jag hade till och med dvärghöns ett tag, men jag är inte intresserad av små ägg så det slutade jag med.
Läs också: Råttor i hönshuset – så förebygger du
Äggen viktigast
Efter att ha testat sig fram till vilka värphöns hon vill ha har Isabelle bestämt sig för fem raser, som kompletterar varandra och ger olika sorters ägg. Se listan nedan.
– Men jag föder bara upp hönsen för äggens skull och slaktar inga kycklingar. Däremot säljer jag befruktade ägg till dem som själva vill föda upp höns
Isabelle har märkt av ett ökat intresse från folk som vill ha egna höns. Det är inte bara landsbygdsbor som vill skaffa höns utan även stadsbor.
– Många familjer vill ha höns istället för kaniner för att barnen ska lära sig ta hand om ett djur. Det ger dem dessutom mycket godare ägg än de man kan köpa i vanliga affärer
Föder upp kycklingar
Däremot är det inte så populärt med galande tuppar i tättbebyggt område. Oftast krävs grannarnas och kommunens tillstånd. Därför får Isabelle ofta frågan om ett befruktat ägg är ett höns- eller tuppägg, eller om kycklingarna är tuppar eller höns.
– Det finns de som kan se skillnad på det, men så duktig är inte jag.
Höns som livsstil
Höns har blivit en livsstil för Isabelle. På gästtoaletten har hon till och med satt upp en tapet med hönsmotiv på ena väggen och i hennes öron hänger örhängen med hönsberlocker.
– Jag försöker alltid ha på mig något med anknytning till höns. Jag har även klänningar, väskor och strumpor med hönsmotiv, säger hon med ett leende.
Isabelles fem favorit-hönsraser
Prenumerera på Land
1. Araucana
En aggressiv ras från Chile som är en bra värphöna.
2. Skånsk Blommehöna
En svensk lantras som höll på att dö ut på 70-talet.
3. Isbar
En svensk ras som värper gröna ägg.
4. Maran
En robust och lite tyngre ras från Frankrike som värper bruna ägg.
5. Faverolle
En social ras från Frankrike som är både en bra värp- och köttras.
Lärare på sjuksköterskeutbildning
Namn: Isabelle Karlström
Aktuell: Driver gård och är känd som ”Hönsmamman” på sociala medier.
Ålder: 33 år.
Bor: På Karlströms gård i Kråkerum i nordöstra Blekinge.
Familj: Maken Markus Karlström, 39 år, och sönerna Loa, 8 år, och Ian, 6 år.
Yrke: Lärare för blivande sjuksköterskor på Blekinge Tekniska Högskola, hönsuppfödare och butiksägare.
Drömmer om: Jag lever i min dröm, men skulle vilja utveckla gården ytterligare.
Så fixade hon företaget
Företag: Karlströms gård, förutom hönsen och uppfödningen av lamm och Linderödsgrisar ingår en maskinstation.
Omsättning: 2,7 miljoner kronor/år.
Marknadsföring: Sociala medier och nöjda kunder som tipsar om Isabelles produkter.
Antal anställda: En anställd med 60 procents tjänst.
Största misstag i starten: Att jag inte fokuserade på en sak, till exempel ett mindre antal hönsraser.
Vad har gått bättre än förväntat: Att det var så stor efterfrågan på ägg från rashöns. Jag har inte behövt anstränga mig för att få äggen sålda.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.