Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 mars 2022

IT-entreprenören har nått sitt mål i Kaxås!

Kaxås

Nu har projekt Kaxås gått i mål. Alla de nybyggda husen är sålda, skola har fått 63 nya elever och byn totalt 160 nya invånare.

 It-entreprenören Dan Olofsson är nöjd att familjen Sassi och så många andra barnfamiljer flyttat till Kaxås.
It-entreprenören Dan Olofsson är nöjd att familjen Sassi och så många andra barnfamiljer flyttat till Kaxås. FOTO: Projekt Kaxås

Det var 2019 som IT-entreprenören Dan Olofsson, som har rötter i bygden, startade projektet. Målet var att bryta trenden med avfolkning och i stället öka inflyttningen till Kaxåsbygden, i Krokoms kommun.

Framför allt ville man locka barnfamiljer, bland annat genom att hjälpa till med finansieringen via individuella lösningar i samarbete med banker.

Man lät bygga en ny ekoby med 32 hus och dessutom har de två ”projektmotorerna”, Karin och Bert-Olof Bångman, tillsammans med invånarna i byarna letat upp och listat lediga hus.

Nu är alla husen i ekobyn sålda, plus 14 andra förmedlade hus, och projektet har nått i mål.

Läs också: Så ser de nya husen i Kaxås ut

Mest barnfamiljer

Bygden har fått 160 nya invånare varav 63 barn, över 80 procent av inflyttarna är barnfamiljer. De kommer både från andra län och även andra europeiska länder.

Bert-Olof Bångman, en av de drivande bakom projektet, berättar stolt om skatteintäkter och en föryngring av bygden och region Jämtland Härjedalen.

– Projekt Kaxås är ett bevis på att det går att skapa tillväxt och utveckling genom gemensamma positiva krafter och fokuserat lokalt arbete. Vi hoppas att detta kan vara till inspiration för andra områden i kommunen och i Sverige som vill få en levande landsbygd, säger han

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen