Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 november 2018

”Jag har sagt till mamma att hon inte får skaffa Facebook”

Emmelie Nilson, 27, har haft sociala medier så länge hon kan minnas. När hennes mamma bad henne om hjälp att skaffa Facebook gav hon rådet att låta bli.

 Emmelie Nilson är van vid sociala medier, och ser många exempel på beteenden som inte känns okej.
Emmelie Nilson är van vid sociala medier, och ser många exempel på beteenden som inte känns okej. FOTO: Privat

I Ljungskile i Uddevalla kommun bor Emmelie Nilson, en van och flitig användare av sociala medier. Emmelie är uppvuxen med internet och ser dagligen exempel på människor som inte har koll på dess vett och etikett.

Speciellt i grupper på Facebook kan det bli livliga diskussioner och hård ton.

– Flera gånger om dagen ser jag folk som skriver sådant som man inte borde . I grupper för bara tjejer blir det ofta tjafs, till exempel.

Emmelie tycker att det man väljer att skriva i en kommentar ska vara sådant som man kan stå för öga mot öga. På så sätt undviker hon själv att det blir missförstånd och sårade känslor.

– Det har tyvärr hänt att jag uttryckt mig klumpigt i kommentarer. Då har jag varit noga med att be om ursäkt.

Läs också: Etikettexperten: Rena dumheter att man inte ska få ringa varandra längre

Avrådde mamma

Facebook har funnits i över tio år. För de som varit med från start finns det mycket gamla bilder och minnen samlade där. Detta kan skapa vissa problematiska situationer. När Emmelies mamma började visa intresse för Facebook såg hon en risk i att hjälpa till.

– Jag kände att man vill hålla lite privat från föräldrarna. Jag och mamma har en bra relation, men hon kan vara lite pinsam också. Om hon lär sig Facebook är risken stor att det blir pinsamt där.

– Jag förklarade för henne att det är mycket hon behöver lära sig om hon skaffar Facebook, att det kommer ta tid att sätta sig in i allt. Då tappade hon lusten.

Läs också: Oskrivna regler på Facebook – det här måste du veta

Tänker på vad hon postar

Emmelie är trots allt noga med vad hon lägger upp i sociala medier. Hennes råd är att vara medveten om att allt kan skärmdumpas av någon annan, och att bilderna lagras.

– Vi har förvisso yttrandefrihet och lagar, men om du har lite extrema åsikter åt något håll tycker jag att du ska tänka på att inte trycka ned eller kränka någon.

Emmelies tips för sociala medier

• Tänk efter innan hur mycket du vill dela med andra.

Välj att ha privat konto om det känns bättre.

• Var rädd om dig själv, man vet aldrig vem som ser det du lägger upp.

Läs också: 10 dåliga vanor – som du ska behålla!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen