Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 november 2015

"Jag måste stänga butiken en halv dag för att åka till banken"

Nu försvinner den sista möjligheten att göra bankärenden i Backe och Rossön med omnejd. Företagare och privatpersoner måste nu åka 10 mil tur och retur för att sätta in och ta ut pengar.

Det är inte lätt att vara företagare i glesbygden. Ändå har Backe, på gränsen mellan Ångermanland och Jämtland, ett flertal butiker och företag. Backeborna kämpar för ortens framtid i sin utvecklingsgrupp Fjällsjö Framtid. Men nu har de åkt på ett stort bakslag:

– I januari försvinner all kontanthantering här. Det innebär att jag måste åka till Strömsund tur och retur med pengarna, ibland upp 10 000 kronor, i en plastpåse för att mata in dem i en box där. Och jag skulle få stänga butiken en hel dag, säger Ulrica Ericsson som ensam driver Blomsterhörna i Backe.

Rånrisk och säkerhet var argument när Handelsbanken slutade med kontanthantering från och med 1 november i år. Istället skulle Backeborna få sätta in sina kontanter i en deponeringsbox som hanterades av värdetransportföretaget Loomis. Men även den tjänsten dras in efter jul.

– En bank är ju byggd för säkerhet, men nu måste privatpersoner ta rånrisken istället, säger Ulrica.

Så nu står Backe, med dryga 600 invånare, helt utan kontanthantering. Ett dråpslag mot ortens företag, föreningar och privatpersoner. Särskilt de många äldre invånarna, som ofta inte har kort, internetbank eller mobil, får stora problem. Butiksinnehavarna kan ju inte direkt neka dem att handla.

– Handelsbanken och övriga banker hänvisar till att använda kort, betaltjänster, dosor eller Swish. Men säg det till 80-åriga Olga som kommer in till byservicekontoret för att kopiera ett stickmönster för 5 kronor eller ge pengar i en minnesfond, säger en annan Backebo, Linnea Bergström som arbetar på Fjällsjö Framtids byservicekontor.

Nu protesterar Backeborna mot detta som de menar är ett brott mot regeringens mål för kontanthanteringen i samhället. I den sägs bland annat att: ”alla i samhället bör ha tillgång till grundläggande betaltjänster.
– Det tycks inte gälla oss. Man kan ju inte lägga ned all bankservice och hänvisa till Ica-butiken.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen