Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 juni

"Jag vill kunna berätta om varje får och om livet de levt"

RÄPPLINGE

Helén Reinholdsson är nöt- och fårbonden som vill få vanligt folk att förstå varifrån maten kommer och inse vikten av svensk matproduktion. Att arrangera betespromenader är en del av den missionen.

 Helén Reinholdsson driver Mellangården i Äppelrum, ett levande mångfaldslantbruk med både nöt, får och höns.
Helén Reinholdsson driver Mellangården i Äppelrum, ett levande mångfaldslantbruk med både nöt, får och höns. FOTO: Agneta Renmark

Solen strålar från en molnfri himmel hos Helén Reinholdsson på Mellangården i Äppelrum strax söder om Borgholm. Hon är köttbonde med nötkreatur och öländska gotlandsfår, får som nyligen släppts ut på det för årstiden rätt magra betet.

– Vi skulle verkligen behöva ett rejält regn, säger hon och visar hur torrt det är i marken, där gräset knappt orkar ta sig upp, säger hon till Land Lantbruks reporter när tidningen är på besök på gården.

Sommartid driver hon även ett populärt bed and breakfast, känt för såväl den välbevarade 50-talsmiljön som för frukostbuffén. Buffén består av rejäl ”bonnafrukost” som dukas upp varje morgon i den gamla drängstugan med gröt och nybakat bröd, hemkokt sylt och marmelad, egen honung samt ägg och kött från gårdens djur.

Dessutom serveras en krämig yoghurt som hon syrar själv, med opastöriserad mjölk från granngården som bas.

– I själ och hjärta är jag bonde men jag är även utbildad kock som älskar att laga mat och baka. På det här viset får jag utlopp för även den delen av min kreativitet samtidigt som det blir en möjlighet att följa matens väg från jord till bord, säger Helén Reinholdsson.

Uppvuxen på mjölkgård

 Mellangården i Äppelrum har omkring 70 får av olika ras, de ger både kött och skinn.
Mellangården i Äppelrum har omkring 70 får av olika ras, de ger både kött och skinn. FOTO: Agneta Renmark

Helén Reinholdsson är uppvuxen på en mjölkgård och har egna kor, 80 ungdjur och dikor huserar på gården. Fåren, just nu omkring 70 stycken, har undan för undan blivit en allt viktigare del av gårdens försörjning – förutom kött ger de även fina skinn som säljs här på plats.

– Jag vill kunna berätta om varje får och om livet de levt här hos oss, om skillnaden på olika raser och hur åldern ofta gör skinnet flerfärgat, säger Helén Reinholdsson.

Hon har varit med i ett lokalt ”tacka-projekt” för att lyfta det smakrika köttet från ett lite äldre djur.

– Det blir så galet att ha allt fokus på lamm. Tackorna ger ett jättegott kött som vi låter röka till olika detaljer och sedan serverar på vårt frukostbord. Jag ser det som min mission att lära stadsbor hur matproduktion går till och hur allt hänger ihop.

Det är också anledningen till att hon erbjuder så kallade ”betespromenader” i samband med den dagliga tillsynen av djuren ute i hagar och på naturbetesmarkerna, och passar även på att berätta om det öländska kulturlandskapet och om växtodling.

Vill öka värdet på maten

Helén Reinholdsson tillhör den där kreativa typen av mångsysslare som snabbt blir uttråkad om det händer för lite runt omkring henne. Det är i alla fall enligt henne själv svaret på hur hon hinner med allting.

– Jag är väldigt social och får bara mer energi av att lära mig nya saker och att ha många järn i elden. Dessutom är det bra rent arbetsmiljömässigt att variera det man gör om kroppen ska hålla i längden.

Vad önskar du dig mest just nu?

– Att det blir mindre fokus på vad maten kostar och mer på värdet av den svenska matproduktionen. Det finns ett tydligt samband mellan vad konsumenterna efterfrågar och vad som sedan produceras.

Fakta: Helén Reinholdsson

Ålder: 51 år.

Familj: Maken Michael och två söner, 25 och 22 år gamla.

Gör: Driver Mellangården i Äppelrum, med djur, odling och bed & breakfast.

Djur: 80 nötkreatur, varav merparten är ungdjur och resten dikor; 24 tackor och just nu 50 lamm av raserna öländska gotlandsfår samt leicester; 20 höns, två vallhundar och katter.

Areal: 80 hektar åker, för odling av vall, korn och vete, samt 130 hektar naturbetesmark.

Övrigt: Är en föreningsmänniska som är engagerad i både LRFs lokalavdelning och i Fåravelsföreningen i Södra Kalmar län.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen