Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 april 2018

Jakten på den svenska maten – ny spännande blogg på Land!

Allt fler väljer sin mat med stor omsorg. I Lands nya spännande blogg Jakten på den svenska maten kommer Anna Ross och Katarina Cumselius dela med sig av härliga recept och kunskap om våra svenska råvaror. Varmt välkomna till Land!

 Anna Ross och Katarina Cumselius slår ett slag för vår svenska mat i nya bloggen Jakten på den svenska maten.
Anna Ross och Katarina Cumselius slår ett slag för vår svenska mat i nya bloggen Jakten på den svenska maten. FOTO: joel dittmer och istock

Berätta vem är ni?

– Vi är två kollegor som brinner för svensk mat – fast med lite olika inriktning. Smålänningen Anna är den typiska matmamman som älskar att laga enkel och rolig mat från grunden som ska mätta många. Med inställningen att man inte får roligare än man gör sig, kryddas vardagsmaten ofta med olika matprojekt. Till exempel har familjens fotbollsintresse utmynnat i att Anna i samband med det stora fotbollsmästerskapet lagar mat där de nationer som möter varandra på fotbollsplanen också möts på familjens middagsbord.

Kattis lever storstadsliv och är mer inriktad på restaurangmat, men även snabblagat och festliga menyer. Hon har rötterna i Skåne, är agronom och har även varit med i Sveriges Mästerkock. Intresset för mat har även smittat av sig till odling så en och annan hemodlad morot eller ört kan landa på tallriken.

Läs också: Bondjäntan – ny blogg hos Land

Vad gör ni till vardags?

– Vi jobbar på LRFs kommunikationsavdelning. Anna utgår från kontoret i Jönköping och Kattis hittar man på huvudkontoret i Stockholm.

Jakten på den svenska maten är namnet på bloggen. Varför är ämnet så viktigt?

– Vi vill inspirera fler till att aktivt välja svensk mat. Det är bra på många sätt. Som vi ser det är valet att välja svensk mat ett superenkelt sätt att aktivt bidra till mindre klimatpåverkan, bättre miljö, en schysst djurhållning, att vi behåller jobben i Sverige och att vi får en levande landsbygd. Att välja svensk mat i butiken behöver inte vara svårt, där finns det nästan alltid basvaror som kött- och mejeriprodukter och rotsaker. Men när man vill laga något speciellt eller gå på restaurang blir det klurigare och närmast en jakt, där av namnet på bloggen!

Läs också: Stad och land – hand i hand, ny blogg hos Land

Anna hur ser din utmaning i köket ut?

– Som tonårsmamma är den största utmaningen att jag nästan aldrig vet hur många vi blir till middag. En vanlig vecka varierar antalet kring köksbordet mellan två och åtta personer. Det gäller att vara kreativ för att få maten att räcka till alla! Eftersom jag är smålänning ser jag det dessutom som en härlig utmaning att laga god mat utan att spräcka budgeten. Jag är något av en mästare på rester, en duktig planerare och har dessutom inte mindre än tre frysar i huset …

Läs också: Bloggen Skog till bord med Katarina Ekekström

Katarina du försöker få restaurangerna att servera svenskproducerad mat. Hur går det?

– Det går framåt! Fler och fler restauranger visar var köttet kommer ifrån på menyn och kan svara på mina frågor. Men det är fortfarande väldigt vanligt att alla andra råvaror är anonyma. Dessutom kan man ofta känna sig som en jobbig och besvärlig gäst när man frågar om maten, det tycker jag är helknasigt. För mig smakar maten bättre ju mer jag vet om råvaran, det gäller oavsett om jag äter ute eller hemma. Om man jämför med vin, så är det inte så många som skulle acceptera att det bara var rött eller vitt vin, för mig är det samma sak med mat!

Vad kommer vi få ta del av i er blogg?

– Vi kommer att dela med oss av våra bästa tips: Det blir alltifrån goda recept på svenska råvaror i säsong till veckomenyer och tips på restauranger med svenskt i menyn. Vi kommer också beskriva arbetet bakom råvarorna och därför besöka duktiga bönder som berättar om maten som till slut landar på tallriken.

Läs också: Lev som en bonde med Niklas Kämpargård

Vad tycker ni om att blogga under Lands tak?

– Vi är så glada att få möjligheten att blogga hos Land! Inte bara för att vi genom vårt arbete på LRF känner att vi är hemma här, utan också för att vi verkligen gillar Land och deras läsare både på webben, tidningen och sociala media.

Vad kan man som konsument göra själv för att påverka?

– Det är det som är så himla enkelt! Köp svenskt och fråga efter ursprung på restaurang – då bidrar du till att det hållbara svenska jordbruket kan fortsätta vara världsledande och att vi får alla de andra mervärden som bland annat handlar om klimat, miljö och hälsa!

Läs också: Jakten på den svenska matenLäs också: Bloggen Johanna i KullaLäs också: Trä, hops & kärlek

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen